De kans om het verlies van de natuur op tijd te stoppen glipt uit onze handen. Daar waarschuwden verschillende ministers voor toen de wereld tot een moeizaam compromis kwam over natuurbescherming na marathononderhandelingen in Rome.
Afgevaardigden op de VN-biodiversiteitsconferentie – bekend als Cop16 – barstten in applaus uit na het eindelijk bereiken van een akkoord in de Eeuwige Stad na een nacht van gespannen en moeizame besprekingen. Cop16-president Susana Muhamad huilde terwijl ze de hamer liet vallen op de overeenkomst die een routekaart voor natuurfinanciering schetst. De overeenkomst doorbrak een impasse in de VN-onderhandelingen, die als een test werden gezien voor internationale samenwerking te midden van geopolitieke spanningen.
Ondanks enkele overwinningen werden moeilijke vragen doorgeschoven, waaronder de oprichting van een nieuw fonds om geld te verdelen, en belangrijke kwesties zoals subsidies die de natuur vernietigen en het verminderen van vervuiling zijn niet vooruitgegaan.
Wetenschappers waarschuwen al lang dat actie dringend nodig is. Een miljoen soorten wereldwijd worden met uitsterven bedreigd, terwijl onhoudbare landbouw en consumptie bossen vernietigen, bodems uitputten en plasticvervuiling verspreiden tot in de meest afgelegen gebieden van de planeet.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Belangrijke beslissingen werden in de laatste minuten van de laatste dag van heropende onderhandelingen aangenomen op het hoofdkantoor van de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie in Rome.
De Cop-onderhandelingen werden ook omschreven als het “minst slechte” proces om de natuur nog te redden.
Wat er werd besloten
Partijen hebben een Strategie voor Middelenmobilisatie aangenomen die een breed scala aan instrumenten, mechanismen en instellingen identificeert die kunnen worden gebruikt om de financiering voor de implementatie van het GBF te mobiliseren.
De landen werden het eens over de manier waarop ze tegen 2030 $200 miljard per jaar zouden bijdragen, een bedrag dat in principe was toegezegd tijdens een eerdere bijeenkomst in Montreal. Het geld omvat een plan om tegen 2025 jaarlijks $ 20 miljard aan natuurbeschermingsfinanciering voor ontwikkelingslanden bijeen te brengen, en dat aantal tegen 2030 te verhogen tot $ 30 miljard per jaar, en over de details van het Wereldwijde Biodiversiteitsraamwerk, dat tot doel heeft tegen 2030 30% van de planeet en 30% van de aangetaste ecosystemen onder bescherming te plaatsen.
Partijen hebben ook het monitoringskader voor het GBF versterkt, dat werd overeengekomen op COP15. Dit monitoringskader is essentieel voor de uitvoering van het raamwerk, omdat het een gemeenschappelijke maatstaf biedt waarmee partijen de voortgang kunnen meten ten opzichte van de 23 doelstellingen en 4 doelen.
Op COP16 kwamen partijen overeen hoe de indicatoren zouden worden gemeten en gebruikt. Dit zal ervoor zorgen dat alle partijen de voortgang op een manier volgen die nationale beleidsmakers kunnen interpreteren en zal gegevens leveren die op mondiaal niveau kunnen worden geaggregeerd om een wereldwijd beeld van de uitvoering te bieden.
Partijen hebben ook belangrijke beslissingen genomen over hoe de voortgang van de implementatie van het GBF zal worden geëvalueerd op COP17 als onderdeel van de geplande wereldwijde evaluatie.
De EU zal blijven samenwerken met landen over de hele wereld om oplossingen te vinden en deze historische overeenkomst tot 2030 en daarna te blijven implementeren.
De volgende Conferentie van de Partijen zal in 2026 plaatsvinden in Jerevan, Armenië.