Volgens nieuw onderzoek van het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC) was het coronavirus al medio december 2019 in de VS, veel eerder dan officieel gemeld in China of de VS.
Het onderzoek, dat is gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Infectious Diseases, toont aan dat het virus voorkwam in 106 van 7.389 bloeddonaties aan het Rode Kruis, in negen verschillende staten.
Deze donaties werden verzameld tussen 13 december 2019 en 17 januari 2020, en het Rode Kruis diende ze later in bij de CDC om te testen op antilichamen.
Verspreid over de VS
Antilichamen werden gevonden in monsters aan de westkust in Washington, Oregon en Californië, allemaal verzameld tussen 13 en 16 december. Antilichamen werden gedetecteerd in monsters in Connecticut, Iowa, Massachusetts, Michigan, Rhode Island en Wisconsin. Die monsters werden verzameld tussen 30 december en 17 januari.
De antilichamen bleken specifiek te zijn voor COVID-19. Dat ze afkomstig zouden kunnen zijn van andere coronavirussen hebben de onderzoekers nagetrokken en uitgesloten. Antilichamen ontstaan nadat een infectie heeft plaatsgevonden en het ziektebeeld is doorlopen. Dat proces duurt minimaal enkele weken.
Het eerste geval van het virus in de VS werd op 19 januari officieel gemeld bij een man die onlangs was teruggekeerd uit China. Twee mensen die later in de VS werden gediagnosticeerd, hadden halverwege de maand symptomen.
Uit een eerdere CDC-studie bleek dat naar schatting niet meer dan 23 procent van de besmette personen in de VS antilichamen tegen het virus heeft. Dat maakt het bewijs sterk dat de eerdere aanwezigheid van antilichamen de vroegere aanwezigheid van het coronavirus in de VS aantoont.
Nieuwe vragen
Met de nieuwe bevindingen rijst ook de vraag of het coronavirus überhaupt uit China komt, zoals eerder stellig door veel instanties werd gesteld. Of dat het wellicht al veel eerder aanwezig was dan officieel werd toegegeven.
Al eerder viel op dat de discussie over de mogelijke herkomst van het virus in mei plotseling verstomde en vrijwel uit de media verdween. Ook de verwijzingen van president Trump van de VS naar het ‘China’ coronavirus werden toen plots veel minder luidruchtig.
Met de uitkomsten van dit onderzoek kan de discussie rond de herkomst van het coronavirus een heel nieuwe wending nemen.
Lees ook: De laatste ontwikkelingen rond het coronavirus en COVID-19