like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Coronavirus mutaties: nieuwe variant ontdekt in New York

Van: op 25 februari 2021

sras-cov2 mutatie

[ updated ] Coronavirussen ontwikkelen doorlopend mutaties. Dat geldt ook voor Sars-COV2. Tot nu toe ging het op de Engelse variant na om een beperkt aantal kleine mutaties die geen significante veranderingen in de effecten van het virus veroorzaakten.

Er is een zorgwekkende nieuwe coronavirus variant gevonden in New York City en andere delen van het noordoosten van de VS. Het gaat om mutaties die de natuurlijke immuunrespons van het lichaam omzeilen - en zo ook de effecten van monoklonaal antilichaam behandelingen.

Onderzoekers hebben de variant B.1.526 genoemd. Een van de mutaties in deze variant is eenzelfde als werd aangetroffen in Zuid-Afrika en die bekend staat als B.1.351. Die lijkt ook enigszins de reactie van het lichaam op vaccins te ontwijken. En die mutatie komt steeds vaker voor. Een publicatie van het recente onderzoek wordt zeer binnenkort verwacht, schrijft CNN.

Een nieuwe coronavirus mutatie die bekend staat als de Bristol-variant, zou mensen kunnen infecteren die eerder besmet waren of eerder zijn ingeënt. Nog niet bekend is of de Bristol-variant besmettelijker is dan de Kent-variant.

Nieuwe varianten van het coronavirus zijn nu geïdentificeerd in de Engelse steden Bristol, Liverpool en Manchester.

De gevallen die in Bristol zijn gevonden hebben de E484K-mutatie, die al is geïdentificeerd in de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten van het virus.

In het Verenigd koninkrijk en in Zuid Afrika waren al eerder mutaties opgedoken die wel andere uitwerking kunnen hebben. Daarom zijn er uit voorzorg strenge maatregelen genomen.

De Zuid Afrikaanse mutatie heet E484K en werd twee maanden geleden voor het eerst opgemerkt. Die variant heeft zich nu verspreid naar 12 andere landen. Op basis van een eerste ronde onderzoek waarschuwen wetenschappers nu dat de mutatie de werking van de huidige vaccins kan verminderen.

Inmiddels is ook een nieuwe mutatie opgedoken in Japan, bij reizigers die uit Amazonas in Brazilië naar het land kwamen. Dat meldt Reuters.

De Engelse coronavirus mutatie Sars-COV2  heet B.1.1.7  of VOC-202012/01. Wetenschappers onderzoeken nu of de Engelse variant ook echt besmettelijker is dan het oorspronkelijke virus. Onderzoek van het Imperial College of London bevestigde dat: de nieuwe variant verhoogt de R waarde met 0,4 tot 0,7 liet het onderzoek zien. Huidige schattingen tonen 30% besmettelijker, bovendien zou de variant ook tot 30%. meer sterfte leiden. Ook zijn er meer jongeren door besmet.

In Israel is de Engelse variant inmiddels verantwoordelijk voor de helft van de besmettingen en treft vooral ook relatief meer kinderen en jongeren.

Recent onderzoek van de Universiteit van Oxford laat een verhoogde besmetting van rond 30% zien. Niet duidelijk daarin is welke rol het gedrag van de geteste personen speelde. Wel werd er naar leeftijd gekeken en daarbij werd geen verschil gevonden tussen verschillende leeftijdsgroepen.

Ook is duidelijk dat VOC 202012/01 in één keer 17 mutaties gelijktijdige mutaties laat zien, iets wat nog nooit eerder is gezien.

De variant heeft zich inmiddels over verschillende landen verspreid, waaronder Nederland. Om verdere verspreiding af te remmen zijn verdere beperkingen ingevoerd.

In Californie gaat mutatie CAL.20C rond, nu verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de besmettingen in de Bay Area. Ook deze lijkt besmettelijker dan het originele virus, maar voortgaand onderzoek moet dat nog definitief uitwijzen.

BBC Future publiceerde op 20 januari een uitgebreid overzicht van de stand van zaken rond mutaties van Sars-CoV-2.

Veel onbekenden

Er zijn momenteel nog te veel onbekenden om conclusies te trekken over de risico's van de nieuwe mutatie. Science Magazine meldt dat onderzoekers SARS-CoV-2 in realtime nauwkeuriger hebben zien evolueren dan enig ander virus in de geschiedenis. Tot nu toe muteerde het met een snelheid van ongeveer 1 tot 2 veranderingen per maand. Dat betekent dat veel van de genen waarvan de sequentie is bepaald, op ongeveer 20 punten verschillen van de vroegste genomen die in januari in China zijn onderzocht. Maar er circuleren ook veel varianten met minder veranderingen.

Van de 17 mutaties van VOC 202012/01 komen er acht voor in het gen dat het spike-eiwit op het virale oppervlak codeert. Twee daarvan baren zorgen. Van de ene, N501Y genaamd, is eerder aangetoond dat ze de binding aan de ACE2-receptor, het toegangspunt tot menselijke cellen, verhoogt. De andere, genaamd 69-70del, leidt tot het verlies van twee aminozuren in het spike-eiwit en is aangetroffen in virussen die de immuunrespons bij sommige patiënten verminderde.

Ook in Zuid Afrika is inmiddels een mutatie opgedoken, niet gerelateerd aan de Britse variant, die ook de N501Y-mutatie in het spike-gen heeft. Ook deze variant lijkt zich aanzienlijk sneller te verspreiden dan het oorspronkelijke virus, en sneller dan de VK variant.

Wetenschappers onderzoeken de nieuwe mutatie momenteel, en maken zich zorgen over de gevolgen voor vaccins en herinfecties.

Lees ook: De laatste ontwikkelingen rond het coronavirus en COVID-19

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

AVG Toestemmingen

Bij duurzaamnieuws.nl nemen wij uw recht op privacy serieus. Wij plaatsen enkele cookies die nodig zijn om onze website optimaal te laten functioneren. Onderstaand ziet u welke verplichte en optionele toestemmingen u ons verleent om uw persoongegevens te verwerken op deze website. Als u deze toestemmingen wilt intrekken klikt u op 'Vergeet mij' onderaan deze pagina.

Privacy verklaring | Sluiten
Instellingen