like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

D66: Ook Nederland verantwoordelijk voor bloedivoor

Van: op 24 oktober 2013

Op 24 oktober werd op initiatief van D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy in de Milieucommissie van het Europees Parlement een resolutie over wildlife crime besproken. Eerder dit jaar lanceerde Gerbrandy al een eigen Europees Actieplan tegen wildlife crime.

De urgentie actie tegen de stroperij van wilde dieren te ondernemen is groot. “Het is je bijna niet voor te stellen, maar als we niet keihard ingrijpen zal er binnen tien jaar geen olifant of neushoorn meer in het wild rondlopen. In 2012 zijn 35.000 olifanten illegaal gedood en ieder jaar wordt weer een record aantal neushoorns afgeslacht”, aldus Gerbrandy. “En Europa, inclusief Nederland, is een van de belangrijkste bestemmingen en doorvoerhavens van producten van wilde dieren.”

Fairphone 3_Staring lady

Harde maatregelen

De resolutie roept de Europese Unie op harde maatregelen te nemen, binnen en buiten Europa. In eigen land zal de capaciteit om de illegale handel in wilde dieren te bestrijden fors omhoog moeten. Ook de Nederlandse politie en douane zullen voor voldoende expertise en mankracht moeten zorgen. Buiten Europa zal de aanpak zich moeten concentreren op het indammen van de vraag in Azië en concrete hulp in landen waar de dieren vandaan komen. “De EU moet dit op het allerhoogste niveau bespreken met landen als China en Vietnam, waar de vraag het grootst is. Geheime diensten moeten meewerken bij de opsporing. Tevens dient het vast onderdeel te worden van het Europees handels- en ontwikkelingsbeleid”, vermeldt de door Gerbrandy opgestelde resolutie.

Politieke druk

In de Verenigde Staten hebben zowel President Obama als Hillary Clinton hun gewicht achter de aanpak van wildlife crime gezet. Niet in de laatste plaats omdat het een belangrijke financieringsbron van rebellengroepen en terroristen is geworden. Hoge opbrengsten en een lage pakkans heeft het na drugs- en wapenhandel de grootste illegale markt gemaakt. Europol schat de jaarlijkse omzet tussen 18 en 26 miljard euro.

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws