like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Finalisten ‘de Smaak van NL’ strijden om publieksprijs

Van: op 24 oktober 2013

smaak van nlDuurzaam gedroogde tomaten, aardbeienijsjes, gedroogde worst met nootmuskaat en knoflook. Boerenvanillevla, beschuit met muisjes en Friese kruidnagelkaas. Zwarte walnoten op siroop, Sweet Pepper Surprise en de gekruide aardappelsnack. Welk product vind jij het smaakvolst? Waar loopt bij jou het water van in de mond? Welke ondernemer vertelt met de meeste passie over zijn product? En wie is ook nog eens heel duurzaam bezig? Bekijk de filmpjes op www.syntens.nl/desmaakvanNL vanaf 24 oktober (vanaf 12.00 uur) en stem! Dat kan tot op de dag van de finale, 25 november tot 9.00 uur!

De Smaak van NL is de verkiezing van het lekkerste product van Nederlandse bodem. Dit jaar wordt voor de zesde keer de Smaak van NL-erkenning uitgereikt, opnieuw door een zeer vakkundige jury. Smaak staat natuurlijk centraal bij de beoordeling. Maar ook ondernemerschap speelt hierbij een rol. Het is van belang dat de ondernemers de ambitie hebben om het product in heel Nederland verkrijgbaar te maken.

Fairphone 3_Staring lady

Gedroogde tomaten en aardbeienijs  

Duijvestijn Tomaten heeft een droogmachine ontwikkeld, waarmee tomaten op basis van warm water uit de aardwarmtebron worden gedroogd. De tomaten die worden gebruikt komen van de eigen kwekerij en kunnen door beschadigingen of afwijkingen vaak niet worden verkocht. Door dit product te gebruiken voor de droogmachine, wordt voedselverspilling tegengegaan. De aardbeienijsjes van Nice op een stokje zijn gemaakt van biologisch fruit, 100% natuurlijke ingrediënten en minder suiker. Voor deelname aan de Smaak van Nederland is gekozen voor het ijsje ‘Puur  Aardbei’. Het ijsje bevat 70% aardbei en slechts 51 calorieën. Er wordt fruit van dichtbij gebruikt, geen concentraten en een duurzamere verpakking van papier.

Gedroogde worst, boeren vanille vla en beschuit mét muizen

Brandt & Levie worstmakers bestaat uit drie vrienden met liefde voor goed eten, en met name worst. In hun beleving is er veel mis met de manier waarop er wereldwijd geconsumeerd en geproduceerd wordt. In Italië zagen ze dat er bij zowel  ambachtelijke als industriële worstmakers gewerkt wordt met in de bio-industrie opgegroeide varkens. Vaak komen deze varkens uit Nederland. Volgens de vrienden moét dit anders. Zuivelboerderij Erf 1 maakt de vla van vroeger, een succesvolle afsluiter van de avondmaaltijd. En Ribbinks specialiteiten bakkerij schiet kersverse vaders te hulp. Deze ondernemer levert het beschuit mét de muisjes.  De smaak is veel beter dan de eigen gesmeerde beschuitjes door de coating op basis van witte chocolade.

Friese kruidnagelkaas, aardappelsnacks en de mooiste puntpaprika’s

Met grote toewijding en zorg maakt de familie Bokma een pure en smaakvolle boerenkaas. De Friese kruidnagelkaas is zo lekker dat deze in augustus al het label ‘Beste Friese Nagelkaas 2013’ kreeg. Het product van The PommBar is een gezondere variatie op de doorsnee friet. Door middel van nieuwe technologieën is het mogelijk om friet te bereiden met een aanzienlijk lager vetpercentage doordat het afbakken niet in olie gebeurt.  En Larisse® werkt alleen met de mooiste groenten en fruit, geplukt op het moment van perfecte rijping. Sweet Pepper Surprise is gemaakt met de fraaiste puntpaprika’s van SweetPoint, een teler met een goed verhaal. Leuk detail is dat de puntpaprika vrijwel geheel wordt gebruikt in de Sweet Pepper Surprise: zelfs de pitjes gaan er in!

Zwarte walnoten op siroop 

Deze walnoten hebben een eenmalige smaak en eigenlijk is deze smaak met niets anders te vergelijken. De walnoten worden met schil en al verwerkt en hebben  hierdoor een heel bijzondere bereidingstechniek. De walnoten komen van het eigen landgoed en zijn dus 100% Limburgs. Ze zijn veelzijdig te gebruiken, zowel voor hartige gerechten als zoete desserts.

Finale in klooster in Gennep
De smaakjury zal op 25 november in het voormalige kloostercomplex 'Landgoed Roepaen' in Gennep de producten van de finalisten voor een laatste keer proeven en toetsen. Daarna worden de winnaars van De Smaak van NL bekend gemaakt: er is een prijs van professionals voor het lekkerste product van Nederland en de publieksprijs voor de landelijke publieksfavoriet. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door Syntens Innovatiecentrum, in samenwerking met Regio Venlo, Hoofdstad van de Smaak 2013. www.syntens.nl/desmaakvanNL

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws