D66 vindt dat Eurocommissaris Timmermans zijn belofte niet heeft ingelost het plan voor de Europese economie ambitieuzer te maken. Vandaag presenteerde de Europese Commissie het zogenaamde Circulaire Economiepakket, bestaande uit wetgevende voorstellen voor afval en een actieplan. "Het afvalvoorstel is zwakker dan het vorige. Het maakt het intrekken van het oorspronkelijke voorstel nog onlogischer. Het nieuwe actieplan is een zwakkere kopie van de Europese Resource Efficiency Roadmap uit 2011. Het verhaal is er, maar de acties ontbreken. Europa staat dus nu al vijf jaar stil in de transitie naar een circulaire economie", aldus D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy.
Weinig doortastend
D66 had hoge verwachtingen omdat uit de woorden van Timmermans de afgelopen maanden bleek dat de Commissie de enorme economische voordelen van een circulaire economie omarmde. Volgens een studie van McKinsey zou een circulaire economie het BNP in Europa met 7 procentpunt kunnen groeien en 1,8 biljoen euro jaarlijks kunnen opleveren. Gerbrandy: "Het werd eindelijk als een economische agenda beschouwd in de Commissie, met gigantische milieuvoordelen er gratis bij. Daarom had ik meer doortastendheid verwacht in de voorstellen. Dit is teleurstellend."
Het Europees Parlement kan het wetgevende deel aanscherpen de komende maanden en zal de Commissie stevig achter de broek zitten om werk te maken van het Actieplan. "Het Actieplan is meer een intern werkdocument van de Commissie. Voor de buitenwereld zal het geen actie opleveren. Dat moet dus snel veranderen en daar zal ik vanuit het Parlement bovenop zitten."
Voortrekkersrol Nederland
D66-Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven: “Timmermans laat hier echt kansen liggen. Bedrijven willen nu al verder gaan en zijn klaar zijn om de slag te maken om groener te produceren en meer grondstoffen te hergebruiken. Deze bedrijven willen ambitieuze kaders, zodat ze weten waar ze aan toe zijn en een flinke stap vooruit kunnen zetten. Dat bespaart geld en is goed voor het milieu. Nederland kan de voortrekker zijn met betrekking tot de kringloopeconomie."
Dit is een belangrijke tijd, waarin we de richting van de toekomst bepalen. Krijgen we klimaatverandering en de pandemie onder controle? Kunnen we onze veiligheid in stand houden? Nemen we de juiste maatregelen, ook voor een eerlijker samenleving? Als je kunt, is dit een mooi moment om ons te helpen. Steun ons als lid of donateur. Dank je wel.
Wil je ons liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief.
Alvast bedankt - en blijf veilig en gezond!
Team Duurzaamnieuws