Hoewel het debat rond duurzaamheid vaak over klimaat en energie gaat, staat ook de manier waarop we met geld omgaan steeds meer in de belangstelling. Banken beheren ons spaargeld, scheppen geld voor investeringen en kunnen zo sturen op een duurzame toekomst.
Duurzaam bankieren noemen we ook wel ethisch bankieren. We praten dan over een vorm van bankieren die expliciet aandacht geeft aan milieu en sociale gevolgen van investeringen en leningen. Winst is bij duurzame banken niet het enige criterium om financiële overeenkomsten aan te gaan. Ze zijn duidelijk over welke investeringen ze opzoeken en ook in welke sectoren ze niet investeren, zoals wapenindustrie, genetische manipulatie of sectoren die werknemers uitbuiten. Soms heeft een duurzame bank ook een duidelijke sociale functie, bij voorbeeld door het verstrekken van microkredieten. Die helpen kleine zelfstandige, soms in ontwikkelingslanden, om een eigen inkomen te realiseren.
Niet alle banken doen dat nog in voldoende mate. Discussies daarover verschijnen regelmatig in de pers. Dan gaat het over foute beleggingen. Of over bonussen voor topmanagers die daarvoor geen relevante prestatie hebben geleverd.
Een organisatie die de duurzaamheid van banken controleert is de Eerlijke Geldwijzer. Die publiceert elk jaar de Eerlijke Bankwijzer. Daarin staat een overzicht van beleggingen en beleid van banken dat is getoetst aan duurzame criteria. De Eerlijke Geldwijzer is een initiatief van Amnesty International, Dierenbescherming, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib en PAX. De onderzoeken die ze doen worden uitgevoerd door onderzoeksbureau Profundo. De Eerlijke Bankwijzer onderzoekt niet alleen het beleid van banken maar periodiek ook de uitvoering van bankbeleid en toepassing van internationale richtlijnen door banken in de praktijk.
Beter beleid
De laatste uitgave van de Eerlijke Bankwijzer laat zien dat negen Nederlandse banken in het afgelopen jaar hun beleid op duurzaamheid verbeterden. De onderzoekers vinden het positief dat de meeste Nederlandse banken steeds beter beleid voeren op mensenrechten, arbeidsrechten en corruptiebestrijding. Ook maken een aantal banken eindelijk duidelijk dat ze iets geven om dierenwelzijn. Maar hier staat tegenover dat het de meeste banken volgens het onderzoek ontbreekt aan ambitieus beleid om klimaatverandering en belastingontwijking aan te pakken.
Dat duurzaam omgaan met geld veel mensen aanspreekt blijkt wel uit de groei die duurzame banken doormaken. Dat heeft natuurlijk ook gevolgen voor de kansen om een carrière op te bouwen in een sector waar je veel aan duurzaamheid kunt bijdragen. Wie op zoek is naar een vacature banking vindt steeds meer mogelijkheden om in een groene financiële sector aan de slag te gaan. Want ook de toekomst voor banken is groen.