• Service
  • Over ons
  • Leden
  • Vacatures
  • Contact
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Kort nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Economie
  • Vakantie
  • Corona
  • Kantelpunten
  • Zoek
  • Menu Menu

De landbouw heeft behoefte aan nieuwe waarden

3 januari 2017|doorredactie|inlandbouw, voeding

ggo gmo aardappelenIn de landbouw is een omslag gaande. De talrijke voedselschandalen van de afgelopen jaren, de leegloop van het platteland en de groeiende ecologische problemen wereldwijd hebben duidelijk gemaakt dat er behoefte is aan een herbezinning in Nederland. Velen willen (weer) meer toegang tot gezond, lekker en duurzaam eten. We gaan voor meer dierenwelzijn, we zoeken naar mens- en milieuvriendelijke werkomstandigheden en we willen onnodige verspilling tegengaan. Steeds meer ondernemers kiezen voor deze waarden in de productie van en de handel in voedsel. Dit werkt natuurlijk door in attitude en gedrag van consumenten: zij adopteren zulke waarden.

Ook op initiatief van consumenten komt er een transitie van waarden in de voedselsector op gang: mondige burgers willen niet enkel meer consument zijn maar willen ook zelf meepraten. Ze zoeken het gesprek met producenten en handelaren, proberen hen over te halen nieuwe wegen in te slaan. Men wil onafhankelijker worden van lange en ondoorzichtige voedselketens. Men verzet zich tegen het dictaat van de grote supermarkten door samen met lokale ondernemers de overgang naar de nieuwe waarden op velerlei wijze te versterken: door een abonnement op het voedsel van de ‘eigen’ boer te nemen, door zelf mee te helpen met oogsten en distribueren en door (een deel van) het voedsel zelf te verbouwen. Niet alleen idealen hebben is in deze beweging belangrijk, maar ook het doen en dat op een creatieve manier en met aandacht, met plezier en het gevoel nuttig te zijn.

Producenten pakken de nieuwe trend op: ze verbreden hun aanpak. Bijvoorbeeld door meer samen te werken met de natuur; door mensen uit andere sectoren bij de tuin- en landbouw te betrekken; door lokale voedselbanken te betrekken; door land, materiaal en gebouwen samen met naburige collega’s te gebruiken; en door onafhankelijker te worden van grote banken en andersoortige grote bedrijven. Om die ontwikkelingen goed te begrijpen en de toekomst goed in te schatten geven we een korte terugblik op de geschiedenis.

Een klein uitstapje naar de landbouwgeschiedenis van de laatste decennia

Hoe is het gekomen dat de landbouw- sector in Nederland op dit moment zo’n opmerkelijke transformatie doormaakt? Het nieuwe spiritueel-ethische engagement is niet te vatten zonder dat we een blik in de geschiedenis werpen. Die leert ons namelijk dat we in Nederland stapsgewijs toegewerkt hebben naar voldoende, gezond en duurzaam voedsel, waarbij een solidaire houding jegens dier en medemens steeds belangrijker werd.

speedcomfort radiatorventilator

De onderzoeker Meerburg en zijn collega’s vatten de ontwikkelingen van de afgelopen decennia als volgt samen. Na de Tweede Wereldoorlog zat de voedselsector in Nederland aan de grond. Er was sprake van een groot tekort aan betaalbaar voedsel. Onder meer met behulp van het Marshallplan werd de productie stevig opgeschroefd, zij het op de wijze van ‘geld-lenen-en-monoculturen-aanplanten’. De overheid investeerde veel in het waarborgen van voldoende voedsel. Er werd onderzoek verricht naar betere bemesting, naar bestrijding van bepaalde ziektes en naar het kweken van nieuwe soorten. In de jaren zestig werd de voedselveiligheid dan een belangrijk thema: men was bezorgd over het ongeremde gebruik van pesticiden en de duidelijke afname van biodiversiteit. Toenemende aandacht voor het milieu was in de loop van de jaren zeventig dan ook het gevolg. In de tachtiger jaren had Nederland, zoals andere West-Europese landen, te kampen met een grote overproductie van bepaald voedsel (de melkzee en boterberg). Dit leidde in de negentiger jaren tot steeds meer bezwaren tegen de verspilling van de hoge landbouwsubsidies. Men wilde af van het zinloze verhogen van de kwantiteit van bepaalde voedselstromen en kreeg meer en meer oog voor de verbetering van de kwaliteit van het voedsel.

Ook het welzijn van dieren werd een belangrijk thema. Na de eeuwwisseling kwam dan de consument duidelijk in beeld. Die keerde zich tegen de grootschalige bedrijven en de schrale monoculturen; ze eiste deelname in de besluit- vorming rond landbouwvraagstukken.

Dit resulteert sinds 2010 in vernieuwde landbouwconcepten, zoals de multifunctionele landbouw waarin de voedselproductie verbonden wordt met bijvoorbeeld natuurbehoud en agrotoerisme, met zorg voor diverse groepen van hulpvragers, met directe handel, met restaurants en met educatieve programma’s.

Uiteraard grijpen zulke vernieuwde concepten terug op een onderstroom van landbouwpraktijken die steeds een alternatief zijn blijven bieden voor de trend naar grootschalig en eenzijdig. Denk bijvoorbeeld aan de biologisch- dynamische landbouw (sinds 1924) met een nadruk op gemengde bedrijven met zowel dieren als planten en grotere gemeenschappen van medewerkers, inclusief zorgcliënten. Of aan de biologische landbouw (sinds 1970) met een nadruk op milieu- en diervriendelijk produceren en op korte ketens. Ook bedrijven met gecombineerde activiteiten van landbouw met natuur, recreatie, zorg en gastvrijheid zijn er altijd gebleven.

Lees meer over de ontwikkelingen rond duurzame landbouw in het nieuwe boek van Elisabeth Hense, Leonardo van den Berg en Maria van Boxtel: Volle Oogst, uitgegeven bij Jan van Arkel.

Elisabeth Hense is universitair docent spiritualiteit aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Dit is een deel uit het hoofdstuk ‘Wat we met volle oogst bedoelen’.

Bekijk voorbeeldpagina's
Bestel het boek hier
Zie ook: www.volle-oogst.nl

1 antwoord
  1. peter van Luttervelt zegt:
    4 januari 2017 op 17:35

    actief aan deze omslag werken doen we ook in de betuwe, zie http://www.defruitmotor.nl en de introductie van de Betuwse Krenkelaar. Vijf systeem innovaties ineen

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
Goed dat je Duurzaamnieuws leest. Hier vind je breed inzicht in actuele ontwikkelingen rond duurzaamheid, klimaat en veiligheid. Dat bieden we onafhankelijk, zonder subsidies, overheidssteun of rijke aandeelhouders, maar vooral met hulp van bijdragen van onze lezers. We willen zo lang mogelijk onze informatie gratis aanbieden en voor iedereen toegankelijk houden, omdat het zo belangrijk is dat iedereen meedoet aan de omslag naar duurzaamheid en daar goed en eerlijk over geïnformeerd is.

Dit is een belangrijke tijd, waarin we de richting van de toekomst bepalen. Krijgen we klimaatverandering en de pandemie onder controle? Kunnen we onze veiligheid in stand houden? Nemen we de juiste maatregelen, ook voor een eerlijker samenleving? Als je kunt, is dit een mooi moment om ons te helpen. Steun ons als lid of donateur. Dank je wel.

Hier kun je lid worden.
En hier kun je doneren.



Wil je ons liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief.

Alvast bedankt - en blijf veilig en gezond!
Team Duurzaamnieuws

Nieuws

  • air pollution EU houdt deur open voor auto’s op e-brandstoffen25 maart 2023 - 13:41
  • wilde bij Pesticiden veranderen gedrag van bijen meer bij warmer weer25 maart 2023 - 10:50
  • duurzaamheidsverslag Duurzaamheidsverslag wordt gemeengoed bij bedrijven25 maart 2023 - 10:39
  • misleidende reclame shell TNO: beperk reclame voor klimaatbelastende producten22 maart 2023 - 14:58
  • echte ongemakkelijke waarheid ipcc Syntheserapport IPCC: laatste kans om klimaat te redden20 maart 2023 - 17:12

Inzicht

  • toekomst van ons voedselRegeneratieve landbouw moet concreter en beter meetbaar22 maart 2023 - 15:06
  • agro industrieZorgen groene subsidies voor meer protectionisme?19 maart 2023 - 14:19
  • plastic afval Wat kan ik daar nu aan doen?11 maart 2023 - 10:16

Opinie

  • nieuwe duurzaamheid houdt ons overeind We hebben een nieuwe duurzaamheid nodig4 januari 2023 - 17:01
  • ontmenselijking 2022 het jaar van ontmenselijking11 december 2022 - 11:00
  • Een sprong in de tijd9 november 2022 - 09:16
meewind 23 02

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Volop mogelijkheden om je huis duurzamer te makenWaarom we met planten zowel honger als klimaatproblemen kunnen oplossen
Scroll naar bovenzijde

AVG Toestemmingen

Bij duurzaamnieuws.nl nemen wij uw recht op privacy serieus. Wij plaatsen enkele cookies die nodig zijn om onze website optimaal te laten functioneren. Onderstaand ziet u welke verplichte en optionele toestemmingen u ons verleent om uw persoongegevens te verwerken op deze website. Als u deze toestemmingen wilt intrekken klikt u op 'Vergeet mij' onderaan deze pagina.

Privacy verklaring | Sluiten
Instellingen