Dit kabinet wil elk jaar op de vierde donderdag van oktober verantwoording afleggen over het terugdringen van de uitstoot van CO2 zoals afgesproken bij het klimaatakkoord van Parijs. Omroep Human maakt in een jaarlijks terugkerend live televisieprogramma de balans op. De eerste aflevering van ‘De staat van het klimaat’ wordt op 24 oktober, 20:30 op NPO 1 uitgezonden; het programma keert elk jaar op de vierde donderdag van oktober terug.
Prinsjesdag van het klimaat
De staat van het klimaat is onderdeel van een elfjarig project. In 2030 moet de CO2-uitstoot met 49% zijn verminderd ten opzichte van 1990. Dat is een enorme opgave. Hoe ver zijn we? Hoe staat Nederland ervoor en wat moet er nog gebeuren?
Balans opmaken
In het 50-minuten durende live-programma, dat gepresenteerd wordt door Tim Hofman en bijgestaan door wetenschapsjournalist Diederik Jekel en meteoroloog Gerrit Hiemstra, onderzoekt Omroep Human de stand van zaken. De staat van het klimaat zoomt in op vier domeinen: wonen, eten, reizen en industrie.
Wat stoot de voedselindustrie uit? Hoe ziet het menu van de toekomst er uit? Is de consumptie van vlees het nieuwe roken? Hoe belastend is het massatoerisme voor het klimaat? Welke technologische ontwikkelingen zijn er om de impact van vliegreizen terug te dringen? Moeten we minder met het vliegtuig, is vliegen te goedkoop? Hoeveel energie verbruiken we met hoe we nu wonen? Wat kun je aan je woning doen dat echt zoden aan de dijk zet? Kan dat zonder dat dat tot torenhoge kosten leidt? Welk deel van de CO2-uitstoot komt van de grote industrie en wat is hun verantwoordelijkheid? Wie gaat het allemaal betalen?
Live vanuit Delft
De staat van het klimaat wordt live uitgezonden vanuit de TU Delft, waar al op veel niveaus onderzoek gedaan wordt naar oplossingen voor de klimaatcrisis. Hofman en Jekel interviewen met een zaal vol studenten en betrokkenen Shell topvrouw Marjan van Loon en fractievoorzitter van D66 Rob Jetten. Weerman en meteoroloog Gerrit Hiemstra laat de gevolgen zien van de klimaatverandering en er zijn reportages met journalisten Sinan Can, Jort Kelder en chef-kok Joris Bijdendijk.