De Amerikaanse president Donald Trump mag dan de machtigste klimaatontkenner ter wereld zijn, uit recent onderzoek blijkt dat hij een bloeiende groene economie heeft geërfd, zeggen Lucien Georgeson en Mark Maslin, geografen aan University College London.
Volgens nieuwe cijfers genereerde deze economie in 2016 meer dan 1300 miljard dollar en creëerde ze zo’n 9,5 miljoen banen. Daarmee is het de grootste groene markt in de wereld. Er is ook sprake van snelle groei: tussen 2013 en 2016 groeiden zowel de waarde van de industrie als de werkgelegenheid met 20 procent.
Een tijdlang ontbraken dergelijke cijfers over de groene economie in veel landen. In de VS stopte het Bureau voor Arbeidsstatistiek in maart 2013 als gevolg van bezuinigingen met het verzamelen van data over banen in de groene economie. Daardoor hadden ook Amerikaanse politici geen beschikking meer over data die het belang van de groene industrie lieten zien, of die de fossiele industrie ondersteunen – iets wat Trump tijdens zijn verkiezingscampagne had beloofd.
Kloof
Om dit hiaat te vullen, hebben we omvangrijke databases geanalyseerd waarin zakelijke transacties uit de hele wereld zijn vastgelegd. We hebben een schatting gemaakt van de verkoopinkomsten en werkgelegenheidscijfers in 24 subsectoren in de hernieuwbare-energiesector, milieubescherming en koolstofarme goederen en diensten, sectoren die samen de groene economie vormen. We hebben dezelfde gestandaardiseerde methode gebruikt voor alle landen, waardoor een goede vergelijking mogelijk was.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Onze studie schat de inkomsten van de groene economie wereldwijd op 7.870 miljard in 2016. De VS zijn met 1.300 miljard goed voor 16,5 procent van de wereldmarkt en daarmee de grootste groene markt in de wereld.
Onze analyse suggereert ook dat in de VS tien keer meer mensen in de groene economie en de toeleveringsketen werken (9,5 miljoen) dan in de fossielebrandstoffensector (ongeveer 0,9 miljoen) – het gaat dan om mijnwerkers, mensen die het netwerk onderhouden, fabrikanten van infrastructuur en bouwvakkers. Deze kloof bestaat ondanks het feit dat de Amerikaanse fossiele industrie veel subsidie ontvangt. Naar schatting bedroegen deze subsidies 649 miljard dollarin 2015.
America first?
De groene economie groeit sneller dan Trumps wildste dromen voor de fossielebrandstoffenindustrie. Als presidentskandidaat zette Trump zijn “America first”-strategie voor de energiesector uiteen. Hij beloofde 400.000 extra banen in de fossielebrandstoffensector. Tijdens zijn campagne suggereerde hij dat hij de economische opbrengsten van de sector met 700 miljard kon verhogen in dertig jaar tijd.
Onze data laten zien dat de groene economie groeide met meer 60 miljard dollar per jaar in 2013 en 2016. Hierbij verbleken de cijfers voor de fossiele industrie, die goed is voor een jaarlijkse waardegroei van 23 miljard dollar.
De werkgelegenheid in de Amerikaanse groene economie groeide met een equivalent van 1,5 miljoen fulltime banen in deze periode, terwijl het aantal banen in de steenkoolsector met 37.000 afnam.
Opkomst China
Dat zijn sterke cijfers. Maar na drie jaar van haperende steun is de Amerikaanse positie als wereldleider in de groene economie in het geding. Tot nu toe wordt Trumps campagneretoriek niet ondersteund met grote beleidsveranderingen, hoewel het terugdraaien van een aantal wetten uit de periode-Obama de fossiele industrie op de korte termijn wel geholpen heeft. Maar anders dan Trump, steunen concurrerende supermachten de hernieuwbare sector wel.
China ontpopte zich bijvoorbeeld als een wereldleider na het Amerikaanse besluit tot terugtrekking uit het Klimaatakkoord van Parijs. In 2017 kondigde het land aan 361 miljard dollar te willen investeren in schone energie voor 2020, om 13 miljoen banen te scheppen. Deze investering alleen zal een groot deel van de kloof tussen de waarde van de Amerikaanse groene economie en die van China (de nummer 2 in de wereld) dichten. Ook andere landen zien kansen om de Amerikaanse leidende rol over te nemen en de groene economie wereldwijd vorm te geven.
Green New Deal
De Green New Deal– gepopulariseerd door Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez en anderen – is een ambitieuze beleidsagenda die het Amerikaanse commitment met betrekking tot de groene economie kan herstellen. De agenda staat voor grote investeringen in hernieuwbare energie en omvangrijke milieuvriendelijke publieke werken. Door het uitfaseren van de subsidies voor fossiele brandstoffen, moet er geld vrijkomen voor dergelijke investeringen.
Het is niet aan ons om te zeggen of de Green New Deal de juiste weg is voor de VS. Maar wat onze data luid en duidelijk laten zien, is dit: Als je een sterke economie wilt die leidt tot duizenden nieuwe banen, dan is steun aan de groene industrie onontbeerlijk. En natuurlijk helpt dat onze bedreigde levende planeet ook.
Bron: The Conversation