Zelfs de grootste uitstoters missen de deadline van 11 februari voor het indienen van hun nieuwe klimaatplan bij de Verenigde Naties. Daarbij is ook de Europese Unie, China en India, terwijl de Amerikaanse plannen zo goed als niet bestaand beschouwd kunnen worden onder Trump.
In aanloop naar de volgende VN-klimaattop in Brazilië hadden de lidstaten ten laatste op 11 februari nieuwe klimaatplannen moeten voorstellen. Daarin moeten ze uit de doeken doen hoe ze hun uitstoot gaan verminderen tegen 2035.
Maar de overgrote meerderheid heeft dat nog niet gedaan, blijkt uit cijfers van Climate Action Tracker. Daarbij zijn ook grootuitstoters als China, India en de Europese Unie.
Bij de landen die wel op tijd zijn, zijn onder meer Groot-Brittannië, Brazilië en de Verenigde Staten. Maar de kans is groot dat de Amerikaanse beloften – die nog onder de regering-Biden zijn gedaan – niet uitgevoerd zullen worden onder het presidentschap van Trump.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Tracy Carty, expert Klimaatpolitiek bij Greenpeace is hard in haar uitspraak. “Recordtemperaturen, stormen en bosbranden zijn een duidelijke boodschap: de aanzwengelende klimaatcrisis zal niet wachten – of haar rampzalige impact op pauze zetten – terwijl landen hun actieplannen uitstellen.”
2025 als keerpunt
De Verenigde Naties van hun kant hebben een nieuwe deadline vastgelegd in september en hopen dat de landen dan hun huiswerk doen. De grote vraag is of het getreuzel wijst op een afnemende ‘sense of urgency’ bij de VN-lidstaten nu andere geopolitieke problemen de aandacht afleiden.
Maar de laatste klimaatrapporten kunnen niet duidelijker zijn, zegt Bill Hare, ceo bij denktank Climate Analytics. “De bevolking verwacht terecht een sterke reactie van de overheiden tegen de vaststelling dat de wereld de drempel van 1,5 graad nu meer dan een jaar lang heeft overschreden”, zegt hij. “Tot nog toe hebben we niets substantieels gezien. Overheden komen de beloften niet na die ze tien jaar geleden hebben gemaakt in Parijs.”
De wetenschap is duidelijk, zegt hij. Om in lijn te blijven met het klimaatakkoord van Parijs en de ergste gevolgen van de klimaatverandering te vermijden, moet de wereldwijde uitstoot dit jaar pieken en sterk dalen om tegen 2030 nog de helft van de uitstoot in 2019 te bedragen. Daarna moet de val nog sneller, om tegen het midden van deze eeuw nuluitstoot te bereiken.
De werkelijkheid is ook duidelijk. De kans daarop is net iets meer dan nul.