Denemarken haalde vorig jaar 42 procent van zijn elektriciteit uit windmolens. Daarmee scherpt het land het eigen wereldrecord aan, en dat terwijl twee grote windparken nog offline waren.
Denemarken breekt al vijf jaar op rij het ene record na het andere. Vorig jaar steeg het aandeel van windenergie in de mix opnieuw met 3 procent, tot 42,1, blijkt uit cijfers van de Deense stroombeheerder. Het land ligt daarmee op koppositie in de wereld.
Met de snelle stijging is het land goed op weg om de nationale doelstelling te halen van 50 procent tegen 2020. Het record werd immers gehaald terwijl er problemen waren met de aansluiting van twee grote, nieuwe windmolenparken op zee. Als die parken, met een capaciteit van 400 en 209 megawatt aangesloten worden, stijgt het aandeel windenergie tot 43,5 procent.
Het voorbije jaar bracht nog meer windenergierecords voor de Denen. Zo produceerde het land eind juli zoveel elektriciteit dat het 40 procent kon uitvoeren naar het buitenland. En op 2 september leverden windmolens en andere schone energiebronnen zoveel energie dat de conventionele energiecentrales in Denemarken die dag geen stroom hoefden te leveren.
In twee provincies in het westen van het land – Jutland and Funen – leverden windmolens in totaal zestig dagen lang meer elektriciteit dan de provincies zelf verbruikten. Het overschot aan stroom wordt voornamelijk aan Noorwegen, Zweden en Duitsland verkocht, terwijl het land tijdens windstille periodes stroom aankoopt uit Noorse waterkrachtcentrales en Duitse zonne-energie.