Degrowth, of in het Nederlands ontgroeien, is een geplande vermindering van overtollig energie- en materialenverbruik om zo de economie op een veilige en rechtvaardige manier terug in balans te brengen met de levende wereld. Het onderwerp krijgt de laatste jaren veel aandacht in wetenschappelijke en meer populaire tijdschriften omdat het een antwoord geeft op de ecologische en sociale crises waarin we verkeren. Nu heeft het onderwerp sinds kort een eigen wetenschappelijke Journal Degrowth en drie Nederlandse onderzoekers publiceerden in die eerste editie een essay.
Frans Melissen, Rob van der Rijt en Lars Moratis schreven het essay op basis van onderzoek dat zij deden naar ontgroeien binnen Nederlandse gemeenten. Tien gemeenten werd gevraagd of en hoe zij minder materialen en energie verbruiken om zo binnen planetaire en sociale grenzen te blijven. De uitkomsten van dit onderzoek zijn via het essay te lezen.
Het essay zelf gaat in de kern over de rol die wetenschappers zelf zouden moeten spelen wanneer zij onderzoek doen naar een volhoudbare samenleving. De schrijvers van het essay zijn van mening dat alleen het publiceren van onderzoek niet voldoende is gezien de huidige ecologische en sociale crises.
“We hebben goed onderzoek nodig, maar we moeten daarnaast streven naar maatschappelijke en politieke betrokkenheid bij dat onderzoek. We mogen veel activistischer zijn en publiciteit genereren om zo de ecologische en sociale crises hoger op beleidsagenda’s te krijgen. Zo kan dan in de praktijk zelf sneller resultaat worden behaald om noodzakelijke veranderingen te realiseren.”
Klik hier naar het essay van deze Nederlandse auteurs en hier naar de andere artikelen in de eerste editie van het Journal Degrowth.