Als bedrijf moet je voldoen aan de Arbowetgeving. Een certificaat dat het naleven van deze wetgeving makkelijker maakt, is het VCA-certificaat. Hiermee krijgen medewerkers meer inzicht in de risico’s van hun werkzaamheden. Wat houdt zo’n certificaat eigenlijk in? Is het verplicht? Dat en nog veel meer datje moet weten over het certificaat, lichten we voor je uit!
Wat is het VCA-certificaat?
Het VCA certificaat geldt als norm voor de evaluatie en certificatie van veiligheids- en arbozorgsystemen. VCA staat voor ‘Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers’. Aan de hand van het certificaat kunnen bedrijven laten zien dat er genoeg aandacht is voor veiligheid, gezondheid en milieu op de werkvloer.
Er zijn meerdere vormen van VCA: VCA*, VCA** en VCA-P. VCA* gaat alleen over de uitvoering van de regels. Bij VCA** telt ook het beleid, de structuur en de planvorming mee. Voor de petrochemie is er een apart certificaat: VCA-P. Dat certificaat is bedoeld voor bedrijven die direct betrokken zijn bij het primaire proces in de petrochemie. Hier is een apart certificaat voor nodig, omdat er vaak specifieke risicovolle omstandigheden bij komen kijken.
Is VCA verplicht?
Het is goed om te weten dat VCA niet verplicht is, maar dat er wel steeds vaker om wordt gevraagd. Steeds meer opdrachtgevers willen alleen nog samenwerken met bedrijven met personeel in dienst die een VCA-certificaat hebben. Dat heeft te maken met de regels die de Arbowet aan bedrijven stelt. Daarom is het een goed idee om met VCA aan de slag te gaan, in de grootste zin van het woord. Zonder een VCA kun je tegenwoordig eigenlijk nergens meer aan de slag.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
VCA is bedoeld voor werknemers, leidinggevenden en zzp’ers van bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren. Het doel van het certificaat is om een veilig, gezond en milieuvriendelijk werkklimaat te creëren. Op die manier kunnen bedrijfsongevallen steeds meer voorkomen worden.
VCA en ISO 9001
Een norm die wel wat lijkt op de VCA, is de ISO 9001 certificering. Dit is een wereldwijd erkende norm, die eisen stelt op het gebied van kwaliteitsmanagement. Klantgerichtheid, leiderschap, betrokkenheid, een systeemaanpak en procesbenadering, staan voorop bij deze norm. De certificering zorgt ervoor dat belangrijke processen worden geoptimaliseerd. Zo kan een organisatie beter worden aangestuurd.
Zo’n certificering zorgt ervoor dat iedereen in een organisatie (dus ook medewerkers op de werkvloer) inzicht heeft in hoe de organisatie (veilig) werkt. Het maakt medewerkers meer betrokken. Beschikken over zowel een VCA als ISO 9001-certificaat biedt bedrijven en medewerkers grote voordelen. Iedere stap die wordt gezet om bewuster te werken, moet aangemoedigd worden.