Warm wonen, warm douchen: de cv ketel is het hart van een behaaglijk huis. Wanneer dat hart hapert, zit je al snel in de kou. Zo ver wil je het natuurlijk niet laten komen. Maar ook wanneer de ketel het nog goed doet, maar al een beetje op leeftijd is, kun je met een zuiniger apparaat al gauw goedkoper uit zijn.
Bij het kiezen en plaatsen van een cv ketel komt wel het een en ander kijken. Dat zetten we hier op een rij, want je wil natuurlijk wel goed geïnformeerd aan de slag.
Prijs en kosten nieuwe cv ketel
De prijs van een nieuwe cv-ketel bestaat uit de kale koopprijs en de kosten voor de installatie. Dit maakt het vergelijken van prijzen lastig. Vaak wordt alleen een ‘kale’ prijs voor een cv ketel vermeld. Je wil dan ook nagaan welke kosten hier nog bij komen. Daarnaast zijn er natuurlijk de kosten van het energieverbruik. Hoe zuiniger, hoe goedkoper.
Veiligheidspakket
Een nieuwe cv ketel installeren is meer dan alleen de ketel vervangen. Wist je dat de rookgasafvoer gemiddeld maar één ketelleven meegaat? En is het belangrijk dat gasleidingen worden nagekeken op lekkages en een koolmonoxidemeting wordt uitgevoerd. Daarom hoort bij iedere installatie van een cv-ketel een veiligheidspakket.
Voorkom koolmonoxidevergiftiging
Jaarlijks overlijden mensen door koolmonoxidevergiftiging of houden er ernstige gezondheidsklachten aan over. Een recent uitgebracht rapport van de Onderzoekraad voor Veiligheid geeft aan dat de omvang van het probleem met koolmonoxide drie tot vijf keer zo groot is dan eerder werd aangenomen. De oorzaak is meestal een slecht onderhouden open geiser, cv-ketel of gaskachel én te weinig ventilatie. Voorkom vergiftiging door koolmonoxide en kies voor periodiek onderhoud.
Onderhoud aan cv- en open installaties is essentieel
Eigenaren van woningen nemen het afsluiten van een onderhoudscontract voor een cv-ketel, geiser of kachel nog steeds onvoldoende serieus. 44%* van de huishoudens heeft geen onderhoudscontract. Ze beknibbelen op de kosten in de veronderstelling dat als het mis gaat er altijd nog tijdig ingegrepen kan worden. Een tweejaarlijkse onderhoudsbeurt door een erkend installateur is essentieel om uw gaskachel, geiser, cv- of combiketel te controleren en veilig te laten werken. (* Bron: USP Marketing Consultancy, maart 2013.)
Hoe merk je een koolmonoxidevergiftiging op?
Er zijn signalen die meteen een alarmbelletje moeten laten afgaan. Bijvoorbeeld gasvlammen die oranje of gelig in plaats van blauw branden en ramen die beslaan. Of als je klachten hebt zoals vermoeidheid, hoofdpijn, verwarring, misselijkheid en hartritmestoornissen. Vaak denken mensen bij deze klachten niet meteen aan koolmonoxidevergiftiging. Neem bij twijfel direct contact op met een installateur.
Ben je toe aan een nieuwe cv ketel, of wil je weten of vervangen nu rendabel is? Kijk dan eens bij Feenstra voor een goed en betrouwbaar advies.