De discussie over genetisch gemodificeerd voedsel, ook bekend onder de Engelse afkorting GMO, is enorm fel. De meningen over dit onderwerp vliegen je om de oren: gaan GMOs de wereld redden of krijg je er kanker van? Het is lastig om als eter, consument en kiezer betrouwbare informatie te krijgen over de belangrijke vragen rond dit onderwerp: Eten we het al? En zo ja, moeten we het willen eten? Want wat betekent deze biotechnologische uitvinding voor de voedselveiligheid, de landbouw, het milieu en de voedseleconomie? Over deze vragen maken wij het komend jaar Het controversiële, excellente zaadje, een webdocumentaire over genetisch gemodificeerd voedsel.
Met drie argumenten willen we je overtuigen om te doneren voor ons project.
- GMOs liggen mogelijk al op jouw bord, maar wat moet je erover weten?
We willen voor jou op een toegankelijke, en duidelijke manier inzichtelijk maken wat de belangrijkste vragen zijn rond GMOs: of ze veilig zijn om te eten en duurzaam om te produceren. We laten experts met verschillende visies aan het woord. We kiezen dus geen partij. Na deze documentaire kan jij een afweging maken hoe jij aankijkt tegen GMOs. En weet je welke keuzes je kan maken in de supermarkt en het stemhokje om je invloed te laten gelden.
- Een Nederlandse documentaire met nieuwe perspectieven op GMOs
Je hebt misschien in het verleden wel eens Amerikaanse documentaires gezien over GMOs. Wij kiezen voor een andere benadering. We laten je zien wat de Nederlandse situatie is, die sterk beïnvloed wordt door de EU, omdat daar de besluiten over dit onderwerp worden genomen. Ook hebben we aandacht voor nieuwe ontwikkelingen: er zijn de laatste jaren krachtigere technieken opgekomen om het DNA van planten, dieren en ook mensen aan te passen. Wij laten je zien wat de gevolgen zijn van deze opmars.
- Een vernieuwend project in de journalistiek en online documentaire
Als donateur steun je niet alleen een film, maar ook de ontwikkeling van een webplatform voor documentaires. Op dit platform voegen we extra informatie bij de film toe en daarnaast ontwikkelen we een nieuwe discussietool waardoor je als kijker direct kan reageren op stellingen uit de film. Het platform is na publicatie vrij beschikbaar voor andere documentairemakers en journalisten. We willen hiermee een bijdrage leveren aan de vernieuwing in de journalistiek en de documentairesector.
Over ons
Wij zijn twee beginnende journalisten/documentairemakers die dit project zelfstandig opzetten. De heftige discussies over GMOs op bijvoorbeeld Facebook wekten onze nieuwsgierigheid. Na onze research is onze interesse alleen maar gegroeid en zijn we enthousiast om je te laten kennismaken met de verschillende perspectieven op dit boeiende en veelzijdige onderwerp. We willen je dus niet overtuigen van een activistische visie over GMOs.
Wij hebben de krachten gebundeld in ons bedrijf Parallax Reporter om journalistieke verhalen te maken over belangrijke maatschappelijke onderwerpen. Eva Müller regisseert de film en Tobias Manuhutu verzorgt het camerawerk. We hebben samen het script geschreven en research voor de film gedaan. De komende weken zullen we via updates de rest van ons team bekendmaken.
Het laatste stukje financiering
Het grootste deel van de financiering (€114.100) is rond. Ons project krijgt financiële steun uit de Transmediaregeling, een initiatief van het Mediafonds, het Nederlands Filmfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Ook leveren wijzelf en onze webdevelopers een bijdrage.
We hebben nu nog €10.000 nodig om te gaan filmen en de webdocumentaire te realiseren. En daarvoor doen we een beroep op jou. Wij hopen dat je ons wil steunen met een donatie. Daarvoor krijg je ook wat terug; kijk voor onze tegenprestaties hier rechts op de pagina. Je donaties komen in aanmerking voor belastingvoordeel. Je kunt online een donatie overmaken of door dit formulier op te sturen naar voordekunst voor een eenmalige incasso.
Als je enthousiast bent over het project, horen we het graag! Je kunt bij je donatie een motivatie achterlaten. Je helpt ons natuurlijk ook door het project te delen met vrienden en familie en via social media #zaadjedoc. De komende maanden houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen via onze crowdfundingpagina op Voordekunst en via Twitter en Facebook.
Heb je nog vragen? Dan kun je contact opnemen met redactie (at) parallaxreporter.nl.
Dit was onze webdocumentaire in het kort.
Wil je meer weten over ons project ? Lees dan deze info.