Wat is daar nou duurzaam aan? Het is een verzuchting die ik regelmatig heb gehoord wanneer ik ontwikkelingen vanuit verschillende perspectieven wilde verbinden aan duurzaamheid. Twintig jaar geleden was duurzaamheid zonnepanelen of windmolens, misschien een vegaburger, en vaak milieuvervuiling. Klimaatverandering was voor veel mensen al een ander boek. En toch hangt het allemaal samen. Daarom ben ik ooit met Duurzaamnieuws begonnen, om dat brede begrip van duurzaamheid meer zichtbaar te maken. En dat verhaal is nog steeds niet af.
Duurzaam De Week Door is een volgend hoofdstuk in dat verhaal. Daarin probeer ik de gevolgen voor duurzaamheid van nieuwswaardige gebeurtenissen en ontwikkelingen zichtbaar te maken. Of hoe die gebeurtenissen soms ook een resultaat zijn van gebrek aan duurzaamheid. Kortom, ik ga op zoek naar het duurzame haakje in het dagelijkse nieuws.
Als bezoeker van Duurzaamnieuws nodig ik je graag uit om ook jouw kijk daarop te delen. Zo komen we misschien samen tot dieper inzicht. En dat kan helpen om meer mensen te overtuigen dat het duurzamer kan. Want daar doen we het tenslotte voor.
Maandag de dertiende en vaderlijk onbegrip
Wat is er nou mooier dan iets nieuws beginnen op de 13e. Ben je bijgelovig? Dan mag je een beetje foetelen, want eigenlijk begin ik met het voorbije weekend. Toen stuurde de burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, een persbericht uit naar aanleiding van de demonstraties van XR en de boeren. Die protesten gaan over diep gevoelde onvrede bij grote groepen burgers over de duurzaamheid van hun bestaan. Als mensen, als boeren, als planeetbewoners. Jan van Zanen voelt daar blijkbaar niets bij, want zijn persbericht gaat er alleen maar over hoe efficient Den Haag de betogers heeft aangepakt. Nu is de man een VVD’er uit de oude voorraad, dus mag dat geen verrassing zijn. Maar toch, als de duinen breken staat zijn stad als een van de eerste blank. Een beetje begrip tonen voor de ernst van de boodschap achter de demonstraties zou hem als burgervader goed staan. Kans gemist.
De vakbond FNV deed onderzoek naar de financiële resultaten van beursgenoteerde bedrijven en grote werkgevers in Nederland. Die blijken niet zoveel op te hebben met hun werknemers en zorgen voor een verdere toename van de kloof tussen ondernemerswinsten en werknemersbeloning. Van 2019 tot 2022 ging de winst er met 29,4 procent omhoog, de omzet met 21,9 procent en de personeelskosten maar met 15 procent (bij 17% inflatie).
Dat maakt het ook steeds lastiger voor veel werknemers om duurzame producten te kopen. Bijna 70 procent van de omzet komt van mensen die (nog) geen last hebben van de crisis. Maar rijke aandeelhouders gaan heus niet meer (bio) eten omdat ze meer dividend krijgen. Aan de onderkant wordt dat wel minder. Ook slecht dus voor de bioboer.
Dinsdag: dubbele boodschappen
Weer een bank failliet. Na Silvergate en SVB sluit ook de Amerikaanse Signature Bank de deur. Toevallig 3 banken die (ook) actief waren in crypto. Toch zegt Biden dat het banksysteem veilig is. Is die uitspraak net zo betrouwbaar als zijn belofte om het klimaat te sparen, om vervolgens het boren naar nieuwe olie in Alaska toe te staan? Dat was een plan van Trump, dat eerder door de rechter werd afgeschoten. Maar als het om dollars gaat moet alles schuiven. Ook het klimaat, en de financiering van veel startups die vaak duurzaam en klimaatbewust werken – maar die ook open staan voor dollar-concurrenten in crypto.
De koers van de Bitcoin knalt omhoog. Op cryptokanalen wordt dat verklaard door een vlucht van kapitaal uit startups, die kleinere banken niet meer vertrouwen nadat er een paar zijn omgevallen. Bijwerking: weer meer co2 uitstoot. Bitcoin transacties kosten nog steeds meer energie dan traditioneel bankverkeer.
Woensdag: gehaktdag
De woensdag werd de verwachte gehaktdag voor het CDA en voor de coalitie. Nederlanders beginnen door te krijgen wat er mis is met de politiek. Niet het klimaat, niet de energieprijzen en zelfs niet de stikstof waren voor veel kiezers reden om niet meer op een coalitiepartij te stemmen. Incompetentie van politici stond op nummer 1, bleek uit onderzoek dat de NOS liet doen. Dat zag ik twee jaar geleden al aankomen.
Donderdag: afscheid van het klimaatbeleid
Het stof daalt een beetje neer en door de resterende sluier worden de contouren van Nederland BBB-land zichtbaar. De grootste partij in alle provincies, met een twijfelachtige klimaat-agenda. Of een afwezige, als je kijkt naar hun standpunten op de BBB-website. Hoe boer je in een ontwricht klimaat? Wie vraagt het Caroline?
Vrijdag: oorlog anders
Frankrijk gaat weer eens de straat op, nu tegen het eenzijdig doordrukken van het verhogen van de pensioenleeftijd door Macron. Daar zijn veel werknemers met zware beroepen tegen. En daar zijn veel jongeren tegen die bang zijn voor nog minder banen als ouderen langer doorwerken. Wie het niet om het pensioen gaat, keert zich nu wel tegen de autocratische neigingen van hun president. Onrust in Frankrijk is onrust in Europa, en betekent ook vertraging in de uitvoering van klimaat- en duurzaamheidsplannen. Daar is rechts zowiezo al tegen. Is Marine le Pen weer een stapje dichter bij het Élisée, en het Europese klimaatbeleid een straat verder van huis?
Het Internationaal Strafhof heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd voor Poetin, die nu als oorlogsmisdadiger is erkend. De Amerikaanse president Biden steunt dat (hoewel de VS het Strafhof niet erkennen). Tegelijk beginnen de VS met het deporteren van Russen die politiek asiel hebben aangevraagd in de VS. Что?
Wil je reageren? Hou je dan aan de regels.
Een aflevering gemist? Hier vind je het overzicht.