Maandag: in of uit de olie?
Bij het openen van de ogen en de eerste nieuwspagina’s blijkt de olieprijs omhoog te schieten. OPEC heeft bedacht om de productie maar weer eens fors te verlagen, precies op een moment dat het de westerse wereld flink pijn doet. Hebben ze dat helemaal zelf bedacht? Of heeft het te maken met een recent Chinees bezoekje aan de Saoudi’s en hun toetreden tot de SCO (Een tegenhanger van de G7 die door China wordt geleid)? In elk geval duwt het de inflatie weer omhoog.
Dichter bij huis, op het afvallige EU-eiland Verenigd Koninkrijk, stookt olie de gemoederen ook flink op. En wel door een groot olieveld in de Noordzee met de poetische naam Rosebank, dat richting productie drijft. Alleen al het winnen van die olie zou de klimaatdoelen – en beloftes – van het VK onhaalbaar maken. Daar is het opstoken van het spul nog niet in meegerekend.
Dinsdag: donkere wolken boven zonneparken
Zonnepanelen worden steeds duurder en ondertussen zakt de stroomprijs weer. Dat maakt nieuwe projecten in zonne-energie moeilijk te verkopen. En dat is nog niet alles. Veel materialen, panelen en vooral ook omvormers komen uit China. En dat is vervelend. Zijn we bijna van het gas van Poetin af, zitten we vast aan de handel van Xi. Van de zon in de slagschaduw zullen we maar zeggen. Welke verlichte geesten vonden ook al weer dat we de eigen industrie beter konden uitbesteden?
Woensdag: geen vrouwendag
Het gaat niet goed met het aantal vrouwelijke leiders in de politiek. Ze ontvingen veel bijval voor hun aanpak tijdens de corona-pandemie. De populaire Finse premier Sanne Marin verloor de verkiezingen, nadat eerder al in Nieuw Zeeland en in Schotland Jacinda Ardern en Nicola Sturgeon het bijltje erbij neerlegden. Ze werden allemaal opgevolgd door mannen. Vooral de Finse draai is zorgelijk voor duurzaamheid en klimaat: na Zweden het volgende land dat een ruk naar rechts maakt.
Donderdag: de ramkoers van Rutte
Als er een ding zeker is in de Nederlandse politiek, dan is het wel dat niets meer zeker is. In het uitgestelde stikstofdebat koos Rutte voor de vlucht naar voren met het vasthouden aan het versnellen van stikstofmaatregelen. Die ramkoers lijkt voort te komen uit een houding van ‘Gewoon blijven doen alsof de samenleving er niet is’. Een motie van wantrouwen haalde het niet in de oude samenstelling van de Tweede Kamer. In de samenstelling van de nieuwe Eerste Kamer zou die echter met een meederheid van 65% zijn aangenomen. En na nieuwe Tweede Kamerverkiezingen zou die volgens de peilingen wel eens nog groter kunnen worden. De lijm waarmee Rutte aan het pluche zit geplakt begint te verkruimelen.
Vrijdag: fake it till you make it – to jail
Het Amerikaanse zakenblad Forbes publiceert elk jaar een lijst van succesvolle jonge ondernemers, ‘30-under-30’. Nogal wat van die prominente namen dreigen echter achter de tralies te verdwijnen of verblijven daar al. Sam Bankman-Fried, Elisabeth Holmes, Martin Shkreli, Trevor Milton, met als laatste kandidaat Charlie Javis. Ze gingen allemaal een stap te ver in het faken en werden betrapt. De cijfers zijn imponerend: tijdens het bestaan van de lijst wisten de genomineerden iets meer dan $ 5 miljard aan investering bij elkaar te schrapen. De fakers fraudeerden echter voor een veelvoud, naar schatting richting $ 20 miljard. Is dat nu wat ze in de financiele wereld met ‘leverage’ bedoelen? Interessante analyse van Arwa Mahdawi in the Guardian.
Een aflevering gemist? Hier vind je het overzicht.