Maandag: Aj, AI probeert leuk te zijn
Of een bot humor heeft valt te betwisten, maar als zo’n stukje code alle grappen over een onderwerp op een rijtje zet en vervolgens laat uitspreken met de stem van een beroemdheid, zullen hele volksstammen niet meer bijkomen van het lachen. Waaronder advocaten die hun geld verdienen met inbreuken op auteursrechten of identiteitsdiefstal. Plaats delict: de Amerikaanse podcast Dudesy, die een hele show uitzond met de stem van een football ster, Tom Brady, die standup comedy doet. Binnenkort ook te horen in de rechtszaal?
Dinsdag: Uitheemse invasie
De tv van de muur gerukt, scherven van serviesgoed over de vloer, gordijnen en bekleding van stoelen aan flarden. Dat overkwam een oudere dame in Engeland die een gat in het dak niet had afgedekt, en vervolgens bezoek kreeg van een grijze eekhoorn. Daar lopen er nu zo’n kleine drie miljoen van rond op het eiland en ze maken amok. Want ze horen er niet thuis en vernielen zowel bomen als interieurs. The Guardian geeft een sfeervolle blik op de invasie van de grijze eekhoorn en van wat ons te wachten kan staan als ze massaal het kanaal oversteken. Te schattig om op te eten, maar toch.
Woensdag: Meer, in plaats van minder
Er waren klimaatdoelen en er waren afspraken, zeven jaar geleden in Parijs en in de Haagse regeringsburelen. Over het beschermen van het klimaat en over minder uitstoten van CO2 door de grote industrie. De Groene dook erin en constateerde dat de grootste vervuilers van Nederland, ondanks allerlei afspraken en overeenkomsten, zelfs méér uitstoten dan voor Parijs. De oplossing: meer dwang, in plaats van minder.
Donderdag: Nucleaire ramp in de maak
Nederland wil weer kernenergie. Maar behalve wat gedateerde ervaring heeft het land niets in huis om dat waar te kunnen maken. Volgens een inventarisatie van Cleantechnica is er geen plan, geen idee over welke technologie we willen toepassen, geen up-to-date kennis en geen mensen met ervaring, geen bedrijven die kunnen bouwen, geen relevant geschoold personeel, geen geld en een volledig ontoerekeningsvatbare inschatting van kosten en tijd. Van de drie landen die wel zouden kunnen bouwen staan er twee politiek buitenspel (Rusland en China) en is het derde bewezen incompetent (Frankrijk). Kortom, ons land ligt op koers naar een geheide financiële ramp van nucleaire proporties.
Vrijdag: De trein maakt gelukkig, toch wat minder en een definitief einde
De NS kan wel een opkikker gebruiken deze week. Die komt van een Chinees onderzoek. Daaruit blijkt dat de toegang tot een hogesnelheidstrein mensen gelukkiger maakt. Tenminste, in China. En dan vooral oudere, gezonde mannelijke bewoners van het platteland. Misschien iets voor de BBB om hun programma mee op te vrolijken: een geluks-HSL naar de Achterhoek?
Op de valreep van de week jubelt de media dat de CO2 vorig jaar toch omlaag is gegaan in Nederland. Had ik het dan mis woensdag? Nou nee, toen ging het over de langjarige trend, hier over een incident – zo mag je de oorlog wel noemen. Bovendien rapporteert het IEA een wereldwijde stijging van bijna 1 procent over 2022. Nederlandse energieslurpers waren gewoon krenterig, want het spul was duur. Experts bevestigen ook dat de daling niet het gevolg was van verduurzaming. De vraag is nu wel hoe we kunnen voorkomen dat ze de achterstand binnen de kortste keren weer inhalen.
En zaterdag ging bij onze oosterburen de stekker uit de laatste kerncentrales. Daar zou ik blij mee moeten zijn, want ik ben tegen – vooral nieuwe – kernenergie. Maar of het in dit geval en onder de huidige omstandigheden nu wel zo slim is om de kernkilowatts in te ruilen voor (bruin)kolenstookrook is zowel vanuit leveringszekerheid als klimaatoogpunt een discussie waard. Die discussie is er ook, maar deert de heersende Duitse – ook groene – politiek weinig. Toch weten ze het zelf donders goed: Jede Konseqwentz führt zum Teufel. Maar als die duivel uit zijn doosje komt bijt ie ook ons in de kont.
Een aflevering gemist? Hier vind je het overzicht.