Opvallend nieuws van deze week bekeken door de duurzame bril van de hoofdredacteur van Duurzaamnieuws.nl, Peter van Vliet.
Maandag: De wolf van de democratie
Martin Wolf, de chef economie van de Financial Times, werd in Buitenhof aan de tand gevoeld. Ok, dat was zondag, maar zijn woorden resoneren nog na. De kern van zijn betoog: economische groei en de vrije markteconomie moeten de democratie redden. En daarin moeten de superrijken er zelf voor zorgen dat ze niet te rijk worden, anders kan alleen de derde wereldoorlog nog zorgen voor de broodnodige herverdeling van kapitaal, die een volksopstand moet voorkomen. Geen woord over de klimaatcrisis. Intrigerend. Vooral zelf even kijken.
Dinsdag: Omgekeerde pinautomaat maakt armen nog armer
Hoe betaal je als je te arm bent voor een bankrekening? In de VS hebben slimmeriken daar iets op gevonden: een omgekeerde pinautomaat. Daar stop je cash geld in en je krijgt er een soort creditcard uit waarmee je digitaal kunt betalen. En ja, dat kost natuurlijk geld. Want in het land van de onbegrensde mogelijkheden zijn ook de armen gewoon een business opportunity. Poverty pays.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Woensdag: Chili nationaliseert lithium (Li). Voor wie? Voor Xi.
Elektrische auto’s kunnen niet zonder: het element lithium. Wie er veel van heeft, is er zuinig op en houdt het voor zichzelf. Australië is de grootste producent van lithium in de wereld, maar heeft zo’n 90% van de voorraad al aan China verkocht. Nummer 2 is Chili, nog voor China, en dat land gaat de lithiumwinning nu nationaliseren. Daarmee wordt de beschikbaarheid nog politiek gevoeliger. Extra pijnpuntje: de banden tussen China en Chili zijn zo innig, dat Chili daar vrijwel afhankelijk van is geworden. De vraag waar straks al dat lithium naartoe gaat hoeven we dus eigenlijk niet te stellen.
Donderdag: Koude koningsdag
Ook de koning ontkomt niet aan klimaatverandering. Een warme Noordpool zorgt voor straalstromen die verder naar het zuiden trekken. Daarboven blijft het kouder, nu dus in een groter gebied dan voorheen. Als ook de golfstroom nog wat verder vertraagt, kan het helemaal een koude kermis worden in Noordwest Europa. Skipakken en mutsen deden het goed op de vrijmarkt.
Vrijdag: Biden voor het blok (of erop) en straf voor netjes rijden
Van de vaak geroemde klimaatplannen van de Amerikaanse president Joe Biden blijft niet veel over. Zijn republikeinse tegenspelers stemmen ze achter elkaar weg. Wat weer een veto als gevolg heeft van de president zelf over de republikeinse tegenvoorstellen. Dat is slecht voor het klimaat, want steeds meer van de plannen kunnen niet worden uitgevoerd. Daar komt nog bovenop dat de financiering van de Amerikaanse overheid geblokkeerd dreigt te raken door een schuldplafond dat binnenkort bereikt wordt. En je raadt het al: de republikeinen willen best meestemmen om dat plafond te verhogen, als dat geld vervolgens maar niet aan klimaatplannen wordt besteed. Het kan heet worden in Washington.
En Nederlandse verkeersdeelnemers worden beloond omdat ze minder snelheidsovertredingen begaan. Met hogere boetes, want de overheid lijdt verlies op de controles. Mag straks de laatste snelheidsovertreder 150 miljoen aftikken?
Een aflevering gemist? Hier vind je het overzicht.