Hout is een belangrijk natuurproduct waar vooral ook veel meubels van gemaakt zijn. En hoewel hout van nature duurzaam is in de zin van de lange levensduur van houten producten, is het zeker van belang dat het hout daarvoor ook op een duurzame manier wordt geproduceerd.
Daarom heeft de Europese Commissie de Europese Bossenstrategie uitgebracht en werkt nu in dat kader aan criteria voor duurzaam bosbeheer om tot een coherent EU-beleid te komen. Daarbij hoort ook een actieplan om de illegale houtkap en daarmee gerelateerde handel te bestrijden.
Binnen de EU hebben veel overheden een, vaak onderling verschillend, duurzaam inkoopbeleid voor hout. Om tot meer eenduidigheid te komen wordt momenteel gewerkt aan harmonisering van de bijbehorende duurzaamheidcriteria. Nederland werkt in dat kader samen met het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Duitsland.
Duurzaam hout kiezen wordt zo in elk land weer een beetje anders. Nederland is daar best streng in. Sinds 2010 koopt de overheid voor haar eigen consumptie alleen nog hout in dat aan vastgestelde duurzaamheidcriteria voldoet. Duurzaam hout kiezen gaat dan ook vrij eenvoudig door te letten op de verschillende duurzamheidlabels.
Op dit moment zijn zowel FSC als PEFC geaccepteerd binnen het Nederlandse duurzaam inkoopbeleid. FSC® is een internationale organisatie die zich inzet voor behoud en verantwoord bosbeheer wereldwijd. FSC® spreekt van verantwoord bosbeheer wanneer op evenwichtige wijze rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen.
Het pefc keurmerk waarborgt een milieuvriendelijk, een sociaal voordelig en een economisch leefbaar bosbeheer.
Wanneer het KOMO vignet bij een product staat, is deze onder KOMO-keur geïmpregneerd en daarmee beschermt tegen schimmels en houtrot.
Natuurlijk is ook het vertrouwen in de leverancier van je nieuwe meubels van belang. Hij kent de fabrikant, en via de fabrikant weet hij uit welke bronnen en onder welke omstandigheden de verschillende houtsoorten worden geproduceerd.
Wanneer je dus op pad gaat om bijvoorbeeld een mooie kloostertafel aan te schaffen, let dan op de herkomst van het hout en de labels die daarop van toepassing zijn. Bij een betrouwbare leverancier zal dat zelden tot problemen leiden.