like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

EU blijft bisfenol-A toelaten in voedselverpakkingen

Van: op 11 januari 2018

hormoonverstoorders BPA

De leden van het Europese Parlement keurden een voorstel goed van de Europese Commissie om strengere normen voor het gebruik van BPA in de coatings van voedselverpakkingen, maar verbiedt ze niet. Dat terwijl het Europees Parlement zelf in 2016 nog heft opgeroepen tot zo’n verbod.

Bisfenol-A, dat bekend staat als hormoonverstoorder, staat op de Europese SVHC-lijst van 'erg zorgwekkende stoffen', onder meer voor de verstoring van de hormoonhuishouding en de negatieve gevolgen op de voortplanting. Milieu- en gezondheidsorganisaties vragen daarom al jaren om een totaalverbod in voedselverpakkingen. Ze argumenteren dat een blootstelling zelfs aan heel lage doses op lange termijn ongezond kan zijn.

“De nadelige effecten voor de volksgezondheid, zelfs bij erg lage dosering, zijn zo goed gedocumenteerd dat het al lang verboden zou moeten zijn voor alle consumentenproducten”, zegt Natacha Cingotti van de Health and Environment Alliance (HEAL), die campagne voerde voor een verbod. “Burgers zouden zich geen zorgen moeten maken dat het papiertje rond hun voedsel of de verpakking BPA bevat die in hun voedsel kan lekken en de gezondheid kan schaden.”

De Europese politici falen in hun verantwoordelijkheid om de gezondheid van die burgers te beschermen, zegt ze. “Dat terwijl er veiliger alternatieven bestaan, en sommige industriële spelers of landen zoals Frankrijk de stof al aan het vervangen zijn. De beslissing is niet alleen gevaarlijk, maar ook  incoherent. Als we echt naar een circulaire economie willen, moeten we deze giftige stoffen vermijden.”

Bisfenol A (BPA) is een chemische stof die in veel producten voorkomt. BPA wordt gebruikt in plastics die worden toegepast in bijvoorbeeld bouwmaterialen, elektronica, plastic flessen, (voedsel)verpakkingsmateriaal, implantaten, infuusapparatuur en speelgoed. Daarnaast wordt BPA onder meer gebruikt als basis voor epoxy-verven en -lijmen, in bepaalde tandheelkundige materialen, in inkt en in thermisch papier waaronder kassabonnen.

Lees meer over hormoonverstoorders en hun risico's

 

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws