Er is bijna niemand meer die geen smartphone in het bezit heeft. Op de oudere generatie na dan. Dat kan tegenwoordig dan ook bijna niet anders meer. Je hebt een smartphone nodig om mee te kunnen komen in de samenleving. Toch gaat dit niet altijd hand in hand met een duurzaam leven. Niet alleen is de productie van smartphones belastend voor het milieu, ook kost het veel geld om een smartphone te bezitten. Niet alleen als we kijken naar de aanschaf, maar ook als we kijken naar de abonnementskosten. Betekent dit dan dat duurzaam smartphonegebruik helemaal niet bestaat? Gelukkig niet. Er zijn verschillende manieren waarop je duurzamer om kunt gaan met een smartphone. In dit artikel vertellen we hoe je dit precies aanpakt aan de hand van drie eenvoudige verduurzamende tips.
1. Doe langer met je smartphone
Door de jaren heen lijken we bijna geprogrammeerd te zijn om telkens het nieuwste van het nieuwste te willen. Doordat de mogelijkheid bestaat om voor een abonnement met toestel te kiezen, betekent dit voor veel mensen dat ze bijna elke twee jaar een geheel nieuwe telefoon kopen. Fijn, maar wel een stuk minder voor het milieu. Bovendien is dit ook niet altijd nodig. Want waarom zou je voor een nieuwe telefoon kiezen als je huidige telefoon het nog prima doet? Het is dan ook beter voor het milieu én de portemonnee om langer met je telefoon te doen. Ook is het dan mogelijk om voor Sim Only van Ben bijvoorbeeld te kiezen. Zo betaal je – afhankelijk van je gebruik – iets meer dan een tientje per maand. Dat scheelt een hoop geld en je stimuleert ook nog eens minder de productie van nieuwe smartphones. Als meer mensen dit zouden doen, zouden deze immers in minder grote getalen geproduceerd hoeven te worden.
Om ervoor te zorgen dat je langer met je telefoon kunt doen, is het wel belangrijk dat je hier ook zo zuinig mogelijk mee omgaat. Investeer bijvoorbeeld in een goed telefoonhoesje en screenprotector en wees zorgvuldig in het laden van je telefoon. Zo blijft je smartphone langer mooi en gaat de accu ook langer mee. Als je zuinig met je telefoon omgaat, kun je hier gemakkelijk drie of vier jaar mee doen.
2. Verkoop je oude telefoon
Wil je toch echt een nieuwe telefoon kopen? Omdat deze bijvoorbeeld niet meer aan de wensen voldoet? Dan zou je ook nog kunnen overwegen om in elk geval je oude telefoon te verkopen of ervoor te zorgen dat deze gerecycled wordt. Er zijn zelfs nog mensen die hun oude telefoon gewoon bij het grofvuil gooien. Dit wordt echter ten strengste afgeraden. Er zijn ook fabrikanten die een zogenaamd recycle-programma aanbieden. Dit zou je dus ook nog kunnen overwegen. Wacht hier niet te lang mee, want nu is je telefoon misschien nog wel iets waard.
3. Koop zelf refurbished of tweedehands
Je kunt ook kijken naar je eigen koopgedrag. Want heb je eigenlijk wel het nieuwste model nodig? Of volstaat ook een ouder model? Dan zou je namelijk ook voor een refurbished of tweedehands toestel kunnen kiezen. Dat scheelt geld en is ook nog eens beter voor het milieu. Zo sla je dus eenvoudig twee vliegen in één klap en deze telefoons gaan vaak nog prima enkele jaren mee. Kies je voor refurbished? Dan ontvang je zelfs nog garantie op je toestel. Zo geniet je van meer zekerheid en weet je dus zeker dat je langer met je toestel kan doen.