De tijd dat de bio drankenafdeling niet verder reikte dan enkele gekleurde vruchtensapjes in glazen flesjes ligt gelukkig al even achter ons. De biologische bieren en wijnen zijn ondertussen aan het assortiment toegevoegd maar weinigen staan erbij stil dat het ook mogelijk is cocktails en andere sterke drank te consumeren op een duurzame manier. Dat er nog weinig over bekend is, is omdat er lang niet veel aandacht aan besteed is en omdat het helemaal niet gemakkelijk te vinden was.
Nederlands Kamerlid Helma Neppérus veroorzaakte vier jaar geleden een klein relletje toen ze haar beklag deed omdat er nergens tonic te vinden was in de Kamer. De Kamer serveert biologische drankjes en daar zit geen tonic bij. Dat komt omdat duurzame tonic moeilijk verkrijgbaar is. In tonic zit namelijk de stof kinine die wordt gewonnen uit de bast van de Kinaboom. Die boom staat in… Australië, verder kan bijna niet. Tegenwoordig gebruikt men synthetische kinine maar dat is dan weer niet duurzaam. Het is dus duurzamer om je gin met bitter lemon te drinken, bijvoorbeeld van het Duitse Bio Zisch, dan met tonic. De ingrediënten worden niet pesticiden behandeld. Belangrijk als je biologisch wil drinken want Europa heeft onlangs nog de vergunning van omstreden pesticiden verlengd.
Authentieke gin uit Nederland
Biologische sterke dranken zijn ook steeds meer en meer in de rekken te vinden. Soms hoef je zelfs niet in het biologische assortiment te gaan kijken. “Oorspronkelijk werd gin gemaakt in Nederland. De eerste distillatiedossiers van de jeneverbes zijn Nederlands”, weet Florian Felsing van ALLABOUTHIM. “Pas later is het overgewaaid naar Duitsland en Groot-Brittannië. De Nederlandse gin is over het algemeen erg sterk van smaak.” Laat die London Dry Gin maar in de rekken staan en probeer gerust de authentieke Nederlandse gin.
Maar wat dan met rum, moeilijk te linken aan een koud Europees klimaat. “Rum is inderdaad een Caribisch drankje, voor het eerst bereid op het eiland Barbados”, gaat Elsing verder. “Het wordt gemaakt van suikerriet en is door haar milde smaak makkelijk te combineren. Je vindt het dus vaak terug in cocktails.” De Nederlandse ondernemersfamilie De Kuyper en de familie Serralés uit Puerto Rico produceren samen Don Q, één van de beste rums ter wereld. Het afvalwater wordt gereinigd en gebruikt om landbouwgronden te irrigeren. Het verbruik van olie werd met meer dan de helft gereduceerd. Dat Don Q behalve één van de beste, ook één van de groenste rums ter wereld is, hoeft eigenlijk niet te verbazen. CEO Roberto Serralés is afgestudeerd als milieuwetenschapper.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Elk land zijn eigen whiskey
Ook duurzame whiskey hoef je niet ver te zoeken. De Belgian Owl bijvoorbeeld is onder andere ontstaan met het doel de plaatselijke landbouw te diversifiëren. De zaakvoerders wilden een Belgian Single Malt Whisky te creëren op basis van duurzame landbouw, namelijk in Haspengouw geteelde gerst. Of wat te denken van Frysk Hynder single malt whisky uit Friesland? Zo heeft ieder land wel zijn eigen whiskey. De kunst bij het duurzaam nuttigen van sterke drank is dat je op zoek moet naar de lokale variant of eerst even moet rondsurfen op het net om te weten te komen welke biologische sterke dranken binnen jouw budget verkrijgbaar zijn in jouw buurt. Het vergt wat voorbereiding maar het zal eens te beter smaken. De kater achteraf, die krijg je er helaas nog steeds gratis bij.