like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

De nieuwe duurzame trend: biologische cosmetica

Van: op 23 april 2019

allabouther

Een belangrijke reden voor consumenten om te kiezen voor biologische producten is de duurzaamheid bij het produceren van biologische producten. Het gaat hierbij niet alleen om milieu of klimaat, maar ook om gezondheidsaspecten. Biologisch vlees en biologische groente zijn zo gewoon geworden dat ze tegenwoordig te koop zijn in elke willekeurige supermarkt. Biologische producten zijn in opmars, en dat geldt ook voor biologische cosmetica.

In 2017 gaven de Nederlanders ongeveer 2,6 miljard[i]euro uit aan bad- en doucheproducten, make-up, geuren, zeep en huid- en haarverzorging. Over het marktaandeel van biologische cosmetica zijn er (nog) geen harde cijfers bekend, maar de belangstelling voor 'natuurlijk' cosmetica neemt toe. Wat jaren geleden is begonnen met een handjevol producten van de Body Shop is tegenwoordig een serieuze business geworden.

Wat bedoelden we precies met biologische cosmetica? Het gaat hier om een begrip dat aan verschillende criteria getoetst kan worden. In principe geldt dat bij de productie van biologische cosmetica geen dierproeven worden gebruikt, dat het percentage plantaardige ingrediënten in het product hoog is en dat die plantaardige ingrediënten op biologische wijze zijn geteeld. Met dat laatste wordt bedoeld dat er geen gebruik gemaakt wordt van genetische manipulatie en/of kunstmest bij het telen van de plantaardige grondstoffen.

Cosmetica en gezondheidsproblemen

In biologische cosmetica zitten geen stoffen waarover qua veiligheid wordt getwijfeld, zoals hormoonverstoorders. Deze stoffen verstoren het hormoonsysteem en veroorzaken op die manier mogelijk schadelijke effecten op het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Ook bekend zijn de allergische reacties die bepaalde chemische stoffen kunnen opwekken. Het gaat hierbij niet alleen om cosmetica zoals crèmes of zalfjes die je rechtstreeks op je huid smeert, maar ook om bijvoorbeeld parfums. ALLABOUTHER waarschuwt daarom om de componenten van een parfum te controleren voordat je het parfum koopt en extra voorzichtig te zijn als je al een huidziekte of een allergie hebt. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar stoffen zoals parabenen, ftalaten (weekmakers), synthetische kleur- en geurstoffen, siliconen en petrochemische middelen.

Biologische parfum

Het gebruik van cosmetica zoals parfum heeft natuurlijk ook positieve effecten. Een parfum met een voor jou aangename geur kan je een prettig gevoel geven of een herinnering naar boven halen, die aan die bepaalde geur verbonden is. Toch kan het zeker geen kwaad om kritisch te zijn bij het aanschaffen van een parfum en je van te voren goed te informeren over de samenstelling van dat parfum. Je kunt immers door het gebruik van een synthetische parfum last krijgen van gezondheidsproblemen zoals huidziektes of hormoonproblemen. Voorkomen is beter dan genezen. Er wordt dan ook uitdrukkelijk geadviseerd om zeker in geval van overgevoeligheid voor bepaalde stoffen te kiezen voor een biologische parfum. Er zijn tegenwoordig verschillende biologische parfums op de markt. Daarmee wordt een geur bedoeld, die gemaakt is van voornamelijk ingrediënten van plantaardig oorsprong, en met minder tot geen synthetische stoffen die mogelijk schadelijk voor de huid en de algemene gezondheid kunnen zijn.

Kiezen voor biologische cosmetica zoals biologische parfum is niet alleen een kwestie van goed voor jezelf zorgen, maar je ondersteunt hiermee ook de ontwikkeling van nieuwe duurzame producten. En dat is een goede ontwikkeling voor mens en milieu.

[i]Bon: Jaarverslag 2017 Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV)

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!