Het is soms een beetje vloeken in de kerk, praten over marketing van duurzaamheid. Marketing wordt nog vaak gezien als ‘trucje’ en het aanbrengen van een dun glanslaagje, waar de meeste klanten tegenwoordig zo doorheen prikken. En als je duurzaam gedrag wilt promoten en beïnvloeden, vanuit de overtuiging dat we de wereld een beetje beter moeten maken, dan is marketing niet de eerste gedachte die daarbij past.
Maar de duurzaamheidsagenda in Nederland blijft ver achter. Dat komt mede omdat iedereen een ander beeld heeft bij duurzaamheid. Maar het komt ook omdat voorlopers in duurzaamheid vooral denken vanuit de voortgang die we moeten maken en hun duurzame ideeen nog niet weten om te zetten naar proposities voor gebruikers. Voor mensen die misschien wel heel anders tegen duurzaamheid aankijken. En die dus andere argumenten nodig hebben om zich toch duurzamer te gedragen (ook al noemen ze dat dan misschien niet zo).
Motivaction beschrijft in haar whitepaper ‘vijf tinten groen’ vijf verschillende groepen Nederlanders. ‘Doelgroepen’ in termen van marketeers. Mensen die anders aankijken tegen duurzaamheid, de noodzaak daarvan en hun eigen invloed. In die verschillen ligt de basis voor het succesvol lanceren van duurzame producten en diensten. Waar de ene doelgroep behoefte heeft aan houvast, kiest de andere voor status. Een merk als Tesla speelt daar uitstekend op in. Zij leveren een superieur product, met een prachtig uiterlijk en verkopen dat in de PC Hooftstraat. Ideaal voor de statusbewusten; individualisten die hun eigen belang voorop stellen en verlangen naar status en erkenning. Groen rijden heeft dan wel een prijskaartje, maar het is een goede opstap naar schonere mobiliteit.
Tony Chocolonely en Lovechock zijn beide chocolademerken. Ze leveren een bijdrage aan het oplossen van wereldproblemen. Maar ze hebben ieder een eigen positie gekozen, passend bij hun eigen doelen. Dat maakt het voor de koper makkelijker om te kiezen: wat past het beste bij mij? Waar wil ik een bijdrage aan leveren? Twee merken dus die zich richten op ‘verantwoordelijken’, een andere doelgroep uit het onderzoek van Motivaction. En beide snelgroeiend in een overvolle markt. Kortom: duurzaamheid en marketing gaan hand in hand.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Ook weten hoe u duurzame producten en diensten relevant maakt? Zodat u groei kunt realiseren en de wereld daardoor een beetje beter kunt maken? Kom dan naar de workout ‘duurzame proposities bouwen’. Op 23 april in Amsterdam.
Deze workout wordt gegeven door Marketing Workouts; de sportschool voor marketeers.
Trainers van de dag zijn Sandra Horlings en Marianne Stok; ervaren marketeers en gespecialiseerd in het positioneren van merken en bouwen van proposities in de wereld van vandaag.
Locatie – bij Motivaction. Start 09.30 uur – einde ca 17.00 uur
Kosten €345,- inclusief lunch, borrel en hand out
Je leert deze dag:
- Je leert welke marketingaspecten meewegen voor het ontwikkelen van succesvolle duurzame proposities.
- Je ontwikkelt samen met andere deelnemers een inzicht gedreven propositie die past bij de doelgroepen uit vijf tinten groen.
- Je leert van andere merken, van inspirerende voorbeelden en van elkaars ervaringen met dit onderwerp.
- Je zoomt in op het beschrijven van de belofte en met name op het waarmaken hiervan. Want dat is cruciaal als het over duurzaamheid gaat. Ook voor marketeers.