De maatschappij verandert snel. Het woord transitie is razendsnel ons taalgebruik binnengekomen als label voor diepgaande, duurzame maatschappelijke verandering.
Organisaties richten zich vaak naar de routines en principes van de leidende systemen. Doordat die leidende routines nu losraken van wat de samenleving werkelijk vraagt, gaan organisaties en maatschappelijke systemen op drift. En zodra systeemzekerheden afnemen komt er meer (na)druk op de individuele mens. Dat veroorzaakt vaak boosheid en frustratie bij mensen.
Wij zien een tekort aan mensen die de komende transitie in onze samenleving kunnen lezen en zich weten te positioneren in de grote veranderingen. Ook veel leidinggevenden begrijpen niet wat hen overkomt, herkennen de transities of ‘kantelingen’ niet of weten niet goed hoe daarmee om te gaan. En medewerkers die van nature al ‘kantelaar’ zijn missen de handvatten om hun strategie effectief te maken.
Met de leergang ‘Transities – wat is jouw positie?’ die wordt gegeven door Harry te Riele & Esther van der Valk zorgen we dat je als deelnemer met een rechte rug de transitie ingaat. Je kent het grote en kleine verhaal achter de transitie in jouw veld of branche. Je hebt handvatten die passen bij jouw situatie en karakter. Je weet hoe je de kans op slagen vergroot. Je hebt overzicht, kunt je positioneren in het veranderproces en je wordt een bron van aanstekelijke energie voor je omgeving.
We geloven dat naarmate meer mensen deze beelden en taal delen, transities in de samenleving vloeiender en dus met minder sociaal-economische schade plaatsvinden. Dáár zit de meerwaarde van transitiecursussen: je leert een rol te nemen in het verminderen van de onrust en het geven van meer zekerheid bij anderen.
Bij deze leergang vormt leren van elkaar een wezenlijk onderdeel. Individuele coaching tijdens of na de leergang, en toegang tot een webgemeenschap over transities behoort tot de opties.
De vijfdaagse leergang is nieuw in Nederland. Zij wordt gegeven door twee experts maatschappelijke én persoonlijke verandering: Harry te Riele en Esther van der Valk. Aanmelden kan hier.
Kijk hier voor een introductie:
Doel en opbrengst
De leergang maakt je meer actieve speler in het krachtenspel van transities door:
– inzicht in het grotere geheel
– kunnen vertale nvan de betekenis van transities naar de eigen omgeving en strategie
– en kunnen opereren op microniveau met medestanders.
Voor wie?
Deze leergang is zinvol als je voor complexe vraagstukken in veranderprocessen staat – vraagstukken die niet louter in de eigen invloedssfeer kunnen worden opgelost. Dus sta je voor de noodzaak grensoverschrijdend te werken.
Daar elke case anders is, vragen we reflexief vermogen – bereidheid tot verdieping en nadenken. Deelnemers zijn leidinggevenden maar ook nichespelers, veranderaars, project- en programmaleiders, adviseurs en anderen. Ze komen uit uiteenlopende branches. Tijdens de lesdagen is een laptop met wifi noodzakelijk.
Resultaat training
Je hebt na afloop:
– zicht op het grotere speelveld van maatschappelijke transities
– zicht op transities in enkele andere sectoren
– zicht op begrippen en tools om zelf positie te kiezen
– een gemeenschappelijke taal en gedeelde mentale beelden
– inzicht in elkaars case
– beschikking over praktische handvatten en een aanzet voor actieplan.
Jij, jouw vraagstuk en context staan centraal. Na aanmelding volgt een intakegesprek.
Omvang training
De leergang beslaat vijf dagen van 9.30 tot 16.30.
De startdagen zijn 20 en 21 maart. Vervolgdata zijn 17 april, 15 mei en een terugkomdag op 19 juni 2014.
Kosten
De kosten bedragen per deelnemer 1790,- euro exclusief 21% BTW, inclusief koffie, thee en lunches. Voor vroege vogels die voor 24 januari intekenen is de prijs 1650,- . Breng je ook een collega mee, dan ontvang je nog eens 10% korting.
Na aanmelding ontvang je een factuur. (aanmelding is pas definitief na betaling van het cursusgeld)
Docenten
De leergang is nieuw in Nederland en wordt gegeven door twee experts maatschappelijke, organisationele en persoonlijke verandering: Harry te Riele en Esther van der Valk.
Harry te Riele
Harry is één van de transitiedenkers in Nederland. Vanuit zijn commitment naar de kwaliteit van onze samenleving beschrijft en onderzoekt hij hoe grote maatschappelijke patronen veranderen. Eerder werkte hij bij organisaties als TNO, Twynstra Gudde en Erasmus Universiteit Rotterdam. Sinds hij zelfstandig is, werkt hij als sparringspartner voor alle soorten organisaties en op alle schaalniveaus: universiteiten, ministeries, provincies, gemeenten, ondernemingen, innovatie-instituties, actiegroepen, maatschappelijke platforms, koepels, individuele burgers, de EU en VN. Hij beweegt zich als innovatiesocioloog, coach, docent, denker en schrijver, columnist, visualisator, sessieleider, columnist en entrepreneur. Met zijn broer Noud heeft hij de onderneming Storrm CS. Je vindt Harry op Twitter, Facebook, TEDx Leiden en Ning.
Contact Harry voor meer informatie: 0655180946
Esther van der Valk
Esther is expert in het ‘omdenken’: op andere wijze kijken naar vraagstukken, objectief in beeld brengen wat de stand van zaken is, mensen leren over muren (binnen en buiten zichzelf) heen te kijken om zo in wijzigende omstandigheden succesvol te opereren.
Overzicht creëren, gevoel voor de context en krachtenveld, verbeteren van samenwerking en versnellen persoonlijke groei zijn vanzelfsprekende onderdelen in haar aanpak.
Zij creëert ruimte voor uitwisseling van ervaringen, stimuleert kritische vragen en zorgt voor scherpte in de dialoog, met als doel meer kwaliteit van de output.
In haar rollen als (project)manager, organisatieadviseur en coach werkt ze in uiteenlopende branches van directieniveau tot op de werkvloer. Bij o.a.: Gemeente Rotterdam, ABNAMRO, ING, RSD-KRH , Atos Origin, Erasmus Universiteit, Hogeschool Rotterdam, ROC Leiden, TUDelft, UMC Utrecht, VU Amsterdam, LTP, Twynstra Gudde. Meer over Esther is te vinden op www.valkconsult.nl, LinkedIn, Twitter en Facebook.
Contact Esther voor meer informatie: 0646088290
Opzet programma
NB: Het programma kan na de intakegesprekken aan specifieke leervragen worden aangepast.
Blok 1. Jij en jouw context onder de loep genomen
– Kennismaking
– Introductie Harry te Riele: ‘Nederland in transitie’
– Jij in jouw eigen situatie met jouw vraagstuk: historie, trends, mee- en tegenwerkende krachten, hoofdstroom- en nichespelers
– Wat kenmerkt mij? Wat is mijn leervraag?
– Reflectie op elkaar / oefenen.
Tijdsbeslag blok 1: één trainingsdag.
Blok 2. Visualisaties
– Visualisatie als hulpmiddel
– Verschillende ‘talen’ en werkvormen
– Werken in en met de S curve
– Omgevingsscan en cirkel van invloed
Tijdsbeslag blok 2: één trainingsdag.
Blok 3. Opereren in transitie
– Community building / teambuilding
– Vaardigheden en eigenschappen van werken in transitie
– Omslagpunten / levensvatbaarheid/ overstretchen
– Veilige omgeving creëren voor onderzoek , open dialoog
– Trouw aan je droom; jouw eigen waarden zijn / inspireren
– Stepping stones kunnen beschrijven/ definiëren
Tijdsbeslag blok 3: één trainingsdag.
Blok 4. Wat ga ik (morgen) doen?
Strategie en Actieplan
– ontwerpen en fijnslijpen eigen strategie en actieplan
Tijdsbeslag blok 4: huiswerk plus één trainingsdag.
Blok 5: Terugkomdag: wat heb ik tot nu toe gedaan? Situatie gewijzigd?
Terugkomdag om eigen opdracht, plan en opgedane inzichten aan te scherpen en onderling ervaringen uit te wisselen.
Tijdsbeslag blok 5: één trainingsdag.
Op aanvraag is betaling in delen mogelijk. Bel daarvoor met 010-2850236 en vraag naar Lia Hartman.
(aanmelding is pas definitief na betaling van het cursusgeld)