Niet alleen in huis, maar ook in de tuin komt de verfkwast regelmatig tevoorschijn. Het tuinhuisje krijgt een make-over, de schutting een nieuwe lik verf en de kozijnen worden opgefrist. Het is belangrijk om dit op een duurzame manier aan te pakken. Of je nou een professionele schilder of een hobbyklusser bent. In dit artikel staan een aantal goede tips op een rij om duurzamer te schilderen in de tuin en rondom het huis.
Duurzame buitenverf met lange levensduur
Ten eerste is het belangrijk om te werken met een duurzame verf van hoge kwaliteit. De Sikkens Rubbol XD hoogglanslak is hier een goed voorbeeld van. Door de unieke bindmiddelcombinatie is deze buitenlak extreem duurzaam. Het resultaat blijft lang mooi, waardoor je het minder vaak over hoeft te schilderen. Kwaliteitsverf is onderhoudsvrij, bestand tegen allerlei weersinvloeden en zal niet verkleuren door zonlicht. Wanneer het op de juiste manier wordt aangebracht, kan het resultaat maar liefst 10 jaar mooi blijven.
Verf aanpassen op de ondergrond
Controleer bij het aanschaffen van een buitenverf of –lak of het geschikt is voor de ondergrond die je gaat schilderen. Ga altijd op zoek naar de perfecte match. Schaf je een buitenverf aan die eigenlijk niet geschikt is voor hout, maar ga je er toch een houten schutting mee verven? Dan ben je niet duurzaam bezig. De verf zal minder lang mooi blijven, waardoor je het op korte termijn opnieuw moet schilderen. Dat is zonde!
Ondergrond voorbehandelen
Vergeet niet om de ondergrond eerst te schuren (indien nodig), schoon te maken en voor te behandelen met een primer/grondverf. Dit zorgt ervoor dat de verf beter hecht en mooier dekt. Soms heb je met gebruik van een passende grondverf slechts één laagje duurzame verf nodig.
Tuinhout verduurzamen
Het is erg verstandig om tuinhout te schilderen. Hiermee verduurzaam je het materiaal en gaat het veel langer mee. Met de juiste behandeling geniet je veel langer van de schutting, tuinmeubelen, veranda of het tuinhuisje. Als je de natuurlijke kleur en look van het tuinhout wil behouden, kun je het behandelen met een transparante beits.
Minder verf wegspoelen
Ben je klaar met de verfklus? Spoel de kwasten en verfrollers dan niet zomaar af onder de kraan. Zo kunnen er schadelijke stoffen in het water of (bij gebruik van een buitenkraan) in de grond terechtkomen. Schraap daarom eerst zo veel mogelijk verf van de kwast of roller af. Tussen de verfbeurten door kun je de kwast ook luchtdicht bewaren om te voorkomen dat het hard wordt. Hier zijn eventueel speciale bewaarkokers voor te koop.