Door een VPN te gebruiken kunnen bedrijven op een duurzamere manier werken. Misschien lijkt de link tussen duurzaam werken en een VPN gebruiken nog wat onduidelijk, maar er zijn wel degelijk redenen om het werken met een VPN te overwegen, om duurzamer te werken.

Een VPN is een duurzame manier van cyberbeveiliging

Een VPN is een duurzame manier om cyberbeveiliging te implementeren in bedrijven. Een VPN maakt namelijk gebruik met een server in het buitenland, waar data van het internet op een versleutelde wijze wordt verzonden en ontvangen. Hackers kunnen dan niet bij de data.

Wat is hier precies zo duurzaam aan? Het duurzame zit in het feit dat veel verschillende partijen gebruik maken van dezelfde server. Ze delen de server en delen het IP-adres dat eraan gekoppeld is. Het is ook een vrij goedkope manier van werken, omdat het ook de mogelijkheid voor medewerkers biedt om op afstand te werken.

Doordat medewerkers met een VPN ook thuis kunnen werken, hoeven ze niet in de auto te gaan, in de file te staan of aan andere zaken mee te doen die slecht zijn voor het milieu. In principe zijn er met thuiswerken via VPN’s nog weinig redenen om kantoor te komen. Middels een VPN kan bijvoorbeeld een gedeelde portal worden bereikt, zodat medewerkers met elkaar in contact kunnen blijven.

Een verandering in gang zetten

Wie duurzaam met een VPN werkt, kan een voorbeeld zijn voor anderen in de keten. Wie als eerste met een nieuwe manier van werken komt, kan anderen op een positieve manier beïnvloeden. Zodra bedrijven veel geld investeren in cyberbeveiliging, doen klanten en leveranciers dat ook vaak ook.

Zo wordt samen een verandering in gang gezet. Duurzaamheid valt of staat met samenwerken, maar iemand moet het startschot geven. Dat geldt ook bij cyberbeveiliging middels VPN’s.

Kostenbesparingen met een VPN

Een belangrijk aspect voor zowel duurzaamheid als cyberbeveiliging als duurzaamheid is de kostenbesparing. Misschien lijkt cyberbeveiliging een nutteloze kostenpost, omdat het niet direct zichtbare winst oplevert. Maar wie even doordenkt over de kosten van een cyberaanval, ziet dat de investering het waard zal zijn.

Ad-hoc actie ondernemen op een cyberaanval is vele malen duurder dan het vooraf investeren in preventieve maatregelingen. Zo wordt er tijd, geld en inzet bespaard.

Duurzaam passwordbeheer

Door een passwordmanager op een VPN te gebruiken kunnen wachtwoorden op een duurzame manier gebruikt worden. Alle wachtwoorden worden dan beheerd met een masterwachtwoord. Het opschrijven op papier is niet nodig. Er hoeven geen hardwarematige lockers ontwikkeld te worden, kortom: geen enkele afbraak aan het milieu.

Passwordmanagers zijn op lange termijn goed te managen en kunnen beschikbaar worden gemaakt op een VPN. Zo worden meerdere technieken gebundeld.

Winstgevende technieken

VPN’s hebben winstgevende technieken voor de langere termijn. Wie investeert in een VPN ziet op korte termijn nog geen resultaat, maar over enkele jaren zijn bedrijven blij dat ze de investering hebben gedaan. Cyberbeveiliging geld in een hele keten en werkt inspirerend naar andere bedrijven.

Natuurlijk is het ook een idee VPN’s gezamenlijk (groot) in te kopen. Dat is vrij eenvoudig te implementeren en relatief goedkoop. Dat past bij de kernwaarden van duurzaam ondernemen.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws