De invloed van menselijk handelen op milieu en klimaat houdt al decennia lang de gemoederen flink bezig. De laatste jaren zijn grote stappen gemaakt om de uitstoot van allerlei schadelijke stoffen te beperken en zelfs te verbieden. Onder andere het Klimaatakkoord heeft ook een raamwerk gegeven voor toekomstig beleid. Veel mensen vinden milieu en klimaat echter moeilijk te bevatten begrippen.
Al snel na de ingang van de intelligente lockdown in ons land om het coronavirus onder controle te houden, was er echter sprake van een veel betere luchtkwaliteit. Dit heeft heel tastbaar gemaakt hoe ons dagelijks handelen invloed heeft op onze leefomgeving. Ook je steentje bijdragen? Kies dan voor een elektrische auto.
Een elektrische auto, met een laadpaal thuis
Door de coronacrisis hebben de autoverkopen een behoorlijke klap gekregen. Toch hebben ook dit jaar relatief gezien weer meer mensen gekozen voor de aanschaf van een elektrische auto. De voordelen ervan voor milieu en klimaat zijn intussen voldoende bewezen. Daarnaast zijn de totale kosten van een elektrisch voertuig lager dan van diesel- of benzineauto’s. Hoewel de aanschafprijs (nu nog) hoger is, maken de lagere kosten die je kwijt bent aan onderhoud en ‘brandstof’ dit ruimschoots goed. Op basis van cijfers van de ANWB heeft Milieu Centraal berekend dat bij een middenklasse auto met een gemiddeld aantal kilometer per jaar, de maandlasten voor een elektrische auto ruim tien procent lager zijn. Dit kan nog meer worden wanneer je met een laadpaal thuis je voertuig voorziet van goedkope ‘brandstof’. Dit kan zelfs helemaal gratis wanneer er opgeladen wordt met door zonnepanelen opgewekte stroom.
Elektrische voertuigen zijn het schoonst
Mensen die nog niet overtuigd zijn van de voordelen van elektrisch rijden, noemen vaak als eerst dat het maken van de accu’s erg milieuonvriendelijk is. En het klopt dat de productie van een elektrische auto, mede door de accu, zorgt voor een extra uitstoot van 5.200 kg CO2 in vergelijking tot een brandstofauto. Dit wordt echter geheel gecompenseerd door de CO2-uitstoot tijdens het gebruik. Deze is namelijk zelfs bij een grijsgroene stroommix nog maar een derde ervan. Ook zorgt elektrisch rijden voor een aanzienlijk betere luchtkwaliteit. Tijdens het gebruik is er immers geen sprake van uitstoot van stikstofoxiden. En hoe groener de elektriciteit wordt opgewekt waarmee de auto wordt opgeladen, hoe minder uitstoot bij de productie ervan.
Iets dat ook sommige mensen nog tegenhoudt om elektrisch te gaan rijden, is de angst om met een lege accu ergens te stranden. Je hoeft echter allang niet meer bang te zijn dat je ergens langs de kant van de weg stil komt te staan. De actieradius neemt bij nieuwere modellen steeds meer toe. Bovendien zijn er intussen door het hele land tienduizenden laadstations. Met een laadpaal thuis (die tegenwoordig nog geen 1000 euro meer kost) heb je daarnaast de zekerheid dat je auto altijd opgeladen klaarstaat voor gebruik. Gebruik je thuis een laadpaal, dan voorkom je ondoorzichtige laadprijzen.
Benieuwd of een elektrische auto ook iets voor jou is?
Overweeg jij ook de aanschaf van een elektrische auto? Milieu Centraal heeft hiervoor een handige keuzehulp ontwikkeld. Hiermee kun je beoordelen of een plug-in hybride of geheel elektrische auto past bij je rijgedrag. Zo worden bijvoorbeeld, op basis van het jaarlijks gereden aantal kilometers, de verwachte maandelijkse kosten van een nieuwe elektrische auto vergeleken met de maandlasten van een nieuwe benzineauto of een private lease auto. Ook worden diverse tips gegeven op het gebied van tweedehands elektrische voertuigen en het opladen van voertuigen.