In de nieuwe woonwijk Schuytgraaf wil de gemeente Arnhem een duurzame modelwijk realiseren met 50 koopwoningen: ecowijk De Kiem. Tien teams van kleine bouwpartijen ontwerpen en ontwikkelen samen met toekomstige bewoners comfortabele woningen met minimale energiekosten. Geïnteresseerden kunnen kiezen uit 10 zeer verschillende woningen, vrijstaand, geschakeld, gestapeld; energiezuinig gebouwd, met duurzaam materiaalgebruik.
Ecowijk De Kiem betekent een flinke impuls voor energieneutraal wonen in Arnhem. Initiatiefnemer DNA in de Bouw stuurt het project aan. De voorverkoop start in september 2016. Als ecowijk De Kiem doorgaat, gaat de bouw in 2018 van start.
Op www.ecowijkdekiem.nl zijn 10 ontwerpen te bekijken, inclusief tekeningen en prijsindicaties. De woningen zijn voor verschillende doelgroepen bestemd, zoals starters, senioren, gezinnen en alleenwonenden. Belangrijk uitgangspunt van De Kiem is de toekomstige bewoner vanaf het begin nauw te betrekken bij het project en mee te laten praten over ontwerp en realisatie. Niet alleen van zijn eigen woning, maar ook van de wijk. Alle woningen worden volgens de nieuwste bouweisen gerealiseerd. De meeste woningen zijn op korte termijn al te reserveren. De lancering van de Facebook pagina van ecowijk De Kiem maakte eind juli veel los; de eerste gegadigden meldden zich snel aan.
Ruimtelijk en financieel haalbaar
Eind 2016 wordt duidelijk of één of meerdere ontwerpen haalbaar zijn, zowel ruimtelijk als financieel. Een onafhankelijke toetsingscommisie beoordeelt of projecten kunnen worden uitgevoerd. De commissie toetst onder meer of de indiener met een nZEB-ontwerpberekening aantoont dat het concept voldoet aan de (bijna) energieneutrale norm en of de meerwaarde van het project voor duurzaamheid in brede zin bewezen is. Ook de betrokkenheid van de toekomstige bewoners weegt aanzienlijk mee. Indien er veel belangstelling is voor De Kiem, is de kans groot dat er meer woningen kunnen worden gerealiseerd.
Collectieve aanpak kleine bouwpartijen
Ecowijk De Kiem wordt in het zuidelijk deel van veld 3 van Schuytgraaf ontwikkeld door kleine bouwpartijen die in 10 teams collectief samenwerken. Elke groep bestaat uit gespecialiseerde, vaak regionaal werkende bedrijven die duurzaam bouwen. Tenminste een architect en een ontwikkelende aannemer, soms ook energie- en duurzaamheidsspecialisten. Binnen ieder team is tenminste een daarvan lid van vereniging De Nieuwe Aanpak DNA in de Bouw.