like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Duurzamer met energiezuinige verlichting in huis

Van: op 14 augustus 2016

led lampenHet bewustzijn bij mensen wordt steeds groter dat een energiezuinig huis minder negatieve invloed heeft op het klimaat. Daarnaast wordt steeds duidelijker dat het ook nog eens scheelt in de portemonnee. Dit is bijvoorbeeld al snel te zien bij het vervangen van oude gloeilampen door energiezuinige lichtbronnen zoals LED-lampen in huis. Hoewel gloeilampen per september 2016 niet meer verkocht mogen gaan worden blijkt uit onderzoek dat ze in slechts 20% van de Nederlandse huishoudens helemaal niet meer branden. In huishoudens die wel nog gloeilampen hebben, zijn er gemiddeld 11 in gebruik en 4 als reserve!

 

Hoe besparen LED-lampen energie?

Waarom LED-lampen zoveel minder energie verbruiken dan een gloeilamp? Wanneer een gloeilamp brandt wordt een groot gedeelte van de energie omgezet in warmte, en slechts een klein gedeelte in licht. Een LED-lamp daarentegen produceert haast geen warmte en benut de energie haast volledig voor het licht. Dit verschil zie je terug in het stroomverbruik, en niet zo zuinig ook. Waar een LED-lamp gemiddeld 5 Watt per uur verbruikt, gaat het bij een gloeilamp om 60 Watt per uur. Bij een normaal gebruik scheelt dit al snel ongeveer € 5,- per lamp per jaar.

 

Maar LED-lampen zijn toch erg duur in aanschaf?

Een gloeilamp vervangen voor een LED-lamp vraagt wel om een investering. Waar je voor een gloeilamp ongeveer € 0,70 betaalde, kost een goede LED-lamp al gauw € 10,- (al kun je bijvoorbeeld online bij bepaalde aanbieders korting krijgen als je er meerdere tegelijkertijd besteld). De investering betaalt zich niet alleen terug door de lagere energiekosten, maar ook door de levensduur. Een gloeilamp brandt namelijk maar gemiddeld 1000 uur, terwijl een LED-lamp tot wel 50 keer langer meegaat.

 

Geen redenen meer om niet te kiezen voor LED

Eigenlijk was verwacht dat door het in 2012 ingestelde verbod op de productie van gloeilampen in de EU het aantal gebruikte gloeilampen al drastisch verminderd zou zijn. Dit verbod was echter vrij eenvoudig te omzeilen, maar dat zal niet meer gaan nu ook de verkoop verboden wordt. Ga je binnenkort nieuwe lampen aanschaffen, dan is het verstandig je vooraf te oriënteren. In veel gevallen zijn gloeilampen nog niet vervangen omdat mensen niet tevreden waren over het licht. Eerdere generaties LED-lampen hadden inderdaad een fel, hardwit licht dat niet erg sfeervol oogde. De keuze in kleurtemperatuur is tegenwoordig echter onnoemelijk groot en loopt uiteen van lampen met zeer warm wit licht (2700K) tot daglicht (6500K). Ook de vormgeving van de lamp zelf heeft niet stilgestaan: er zijn LED-lampen met een ouderwets ogende gloeidraad of bijvoorbeeld in de vorm van een kaars of kandelaar.

Een andere reden waarom eerder niet gekozen werd voor LED-lampen was het feit dat de lampen maar met een beperkt aantal fittingen beschikbaar waren. Was dat eerst misschien zelfs alleen maar met een grote E27-fitting, dan is er nu een ruime keus aan kleine E14-fittingen, GU5.3 en GU10-fittingen voor spotjes en zelfs G13-fittingen voor TL-buizen.

Daarnaast werd LED-licht vaak als erg fel werd beschouwd en was het niet dimbaar. Ook daarin zijn de lampen doorontwikkeld, nu voor iedere fitting lampen in diverse sterkten en een eventuele dimmogelijkheid verkrijgbaar zijn. De lichtsterkte wordt niet meer bepaald door het aantal Watt, maar weergegeven in Lumen.

Mensen die nog gloeilampen in huis hebben branden hebben deze nooit vervangen door eerdere generaties energiezuinige lampen. Hoewel deze lampen wel een veel lager stroomverbruik hadden dan gloeilampen werd ook hiervan vaak het licht niet fijn gevonden, waren ze niet erg aantrekkelijk vormgegeven en duurde het vaak een tijd totdat de lamp was ‘opgewarmd’. Bij LED-lampen is dit gelukkig allemaal niet het geval.

 

Voordelig en milieubesparend

Wie nu nog gloeilampen in huis heeft, doet er goed aan eens te tellen om hoeveel exemplaren het eigenlijk gaat. Zo kun je snel een berekening maken wat jij kunt besparen op je energierekening als je deze door LED-lampen zou vervangen. En mocht het een te grote investering zijn om alle lampen in een keer te vervangen, doe dit dan gewoon geleidelijk aan. Zo werken we allemaal samen toe naar een beter milieu!

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws 

Reacties: (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ron schreef:

    Ik moet toch denken aan de auto, de gloeilamp onder de vervoermiddelen. Waar de auto 166 Watt per km nodig heeft om te rijden, worden 666 Watt als afvalwarmte weggekoeld. In de winter heb je nog iets aan een deel van die warmte. Ja, een deel, want voor de kleine ruimte “auto” is het veel te veel. Woon je 5 km van je werk, is de afvalwarmte van een enkele reis genoeg om water te verwarmen om te douchen. Woon je 20 km van je werk, kun je van de heen- en terugreis je huis verwarmen op een januaridag. Over verspilling gesproken…