Met een duurzame woning investeer je in de toekomst van de aarde. Je levert een mooie bijdrage aan de verbetering van het milieu. Dat is nobel, en als je toch zo lekker bezig bent is het goed om meteen naar je eigen duurzame toekomst te kijken. Een duurzame woning heeft namelijk de juiste verzekeringen nodig. Die zijn niet overdreven anders dan als je een ‘gewone’ woning koopt, maar het is slim om vooraf goed naar de opties te kijken. In dit artikel ontdek je wat de mogelijkheden zijn.
Spullen, je woning en aansprakelijkheid
Als je een woonverzekering gaat afsluiten, heb je de keuze uit verschillende pakketten. Het is overigens niet verplicht om een verzekering voor je huis af te sluiten. Je bent echter niet zo verstandig bezig als je dit niet doet. De premies zijn niet al te hoog en als er iets kapot gaat in je woning, heb je er zeker weten spijt van als je geen verzekering hebt afgesloten.
Het gaat overigens niet alleen om verzekeringen voor spullen in je woning of de woning zelf. Een aansprakelijkheidsverzekering is bedoeld voor schades die jij of een van je gezinsleden aan andere personen of spullen van anderen veroorzaakt. Voor in huis heb je de keuze uit een opstalverzekering en een inboedelverzekering.
Opstalverzekering
Een opstalverzekering is ideaal voor mensen met een duurzame woning. Als er iets kapot gaat aan een van je zonnepanelen of aan de laadpaal voor de elektrische auto, wordt dit door de opstalverzekering vergoed. Ook ben je verzekerd voor schade door brand, diefstal, neerslag, storm en lekkage.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Binnen de opstalverzekering heb je twee keuzes. Je kunt voor het standaard pakket gaan en voor all risk. In het standaard pakket worden schades als gevolg van omvallende bomen en hijskranen, waterschade, inbraak, brand en stormschade vergoed. Bij all risk worden ook schades die je zelf hebt veroorzaakt gedekt.
Inboedelverzekering
Het verschil tussen een opstalverzekering en een inboedelverzekering is dat het bij de tweede om spullen gaat, en niet om de duurzame woning zelf. Onder inboedel vallen alle spullen die je kunt meenemen bij een verhuizing. Je piano bijvoorbeeld of je bankstel, maar niet je zonnepanelen, deze vallen onder de opstalverzekering.
Per verzekeraar verschilt wat er wel en niet gedekt wordt. In de meeste gevallen worden schades door zogenoemde externe factoren vergoed. Dan kun je denken aan brand of een zware storm, maar ook aan diefstal en hak- en breekwerk dat gedaan moet worden bij het opsporen van een lekkage. Ook spullen in een studentenwoning of in een kamer van een uitwonend studerend kind zijn vergoed. En goed om te weten: als je je laptop laat vallen, wordt dit niet gedekt door de inboedelverzekering.
Wie van de drie?
Dit mag je dus volledig zelf bepalen. Het is verstandig om sowieso een inboedel- en opstalverzekering af te sluiten. Ook de aansprakelijkheidsverzekering is een aanrader. Meestal kun je een mooi pakket laten samenstellen, waardoor je voordeliger uit bent.