zonnepanelen

Het Klimaatakkoord schrijft voor dat Nederlandse woningen in 2050 energieneutraal moeten zijn. Hoe ga je om met die wetenschap als je van plan bent een dakraam te gaan plaatsen? Je wilt op zolder graag een extra kamer creëren, maar dan wil je wel voldoende natuurlijke lichtval binnen hebben, logisch!

Mogelijk kun je het plaatsen van een dakraam koppelen aan andere energiebesparende maatregelen! En wist je dat je ook een klimaatneutraal dakraam kunt (laten) installeren?

Hoe weet ik of mijn woning energie lekt?

Met behulp van infraroodfoto’s kun je zien waar je woning warmte en dus energie lekt. Daar kun je dan maatregelen tegen nemen en zo extra winst behalen op het gebied van energiebesparing. Bij bestaande woningen valt het dan op dat er veel warmte ontsnapt via dakramen en dakkapellen. Als je van plan bent om een dakraam te gaan plaatsen, kun je daar dus mooi rekening mee houden!

Heb je recht op subsidie?

Als je een dakkapel wilt gaan laten plaatsen, kun je mogelijk in één keer je hele dak aanpakken: op één zijde van het dak. Zijn de dakpannen aan vervanging toe? Vervang ze dan door een geïntegreerd dak met isolatie, zonnepanelen en zonneboiler. Wist je dat als je meerdere energiebesparende maatregelen neemt, je in aanmerking kunt komen voor subsidie? Google dan even op ‘Subsidie energiebesparing eigen huis’.

Kun je zelf een dakkapel plaatsen?

Als je heel handig bent en je hebt de juiste gereedschappen, dan kun je het natuurlijk zelf. Zorg wel voor een goed plan en een bouwtekening. Check bij de gemeente ook even of je een vergunning nodig hebt, om problemen achteraf te voorkomen! Als je klimaatneutraal wilt bouwen, dien je daarvoor ook de juiste materialen aan te schaffen én op de juiste wijze toe te passen natuurlijk.

Toch liever een vakman?

Als je het zelf niet aandurft om het dakkapel te plaatsen, kun je natuurlijk een vakman van Dakprobleem Kwijt in de arm nemen. Deze zal alle mogelijkheden met je doornemen. Hij weet alles van klimaatvriendelijke dakramen, alsmede hoe en waar je die het beste kunt plaatsen. Vanzelfsprekend verzorgt hij daarna een keurige offerte voor je. Als je een dakraam laat plaatsen door een specialist weet je in elk geval zeker dat het raam goed geplaatst wordt. Op de juiste plaats en zodanig geplaatst dat je er het optimale rendement uit haalt.

Is een kunstmatig dakraam iets voor jou misschien?

Trouwens… wist je dat er tegenwoordig ook kunstmatige dakramen bestaan? Een dakraam dat verschillende led-armaturen combineert. Zo zorgt een van de armaturen voor kunstmatig daglicht, een ander geeft een waar dakraameffect met uitzicht op de lucht en weer een andere armatuur geeft de kleuren en dynamiek van de natuur. Het dakraam is speciaal ontworpen om aan de wensen en behoeften van de mens tegemoet te komen: blootstelling aan de juiste hoeveelheid licht gedurende de dag zijn namelijk van vitaal belang voor de mens. Ze hebben grote invloed op het humeur, het energieniveau, de slaapkwaliteit en dus de gezondheid en welzijn van de mens in het algemeen. Misschien is het iets voor jou, als je een dakraam wilt plaatsen, maar eigenlijk ook weer niet!

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws