like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

vpro tegenlicht: de top der onmisbaren 2020

Van: op 7 september 2020

Wat zou er gebeuren als mensen met vitale beroepen, zoals verpleegkundigen, vuilnismedewerkers, pakketbezorgers, en docenten, het voor het zeggen krijgen? Ze kregen een heldenstatus de afgelopen maanden. Hoe hebben zij die intensieve periode ervaren? En, bovenal: wat hebben ze nodig om ons tijdens de volgende corona-opleving of crisis niet in de steek te laten? VPRO Tegenlicht organiseert ‘De top der onmisbaren.’ Een ware burgerraad, gevormd door de mensen die tijdens corona zo onmisbaar zijn gebleken.

We hebben allemaal voor ze geklapt, die mensen uit de beroepsgroepen die we het hardst nodig hebben tijdens de coronacrisis. De meesten van hen vallen binnen beroepsgroepen die stelselmatig worden ondergewaardeerd, en waar de afgelopen jaren veel om te doen is geweest. Zoals bijvoorbeeld hoeveel ze betaald krijgen. Onlangs vluchtten Kamerleden nog de zaal uit om een hoofdelijke stemming over de beloning van zorgpersoneel te saboteren. Tijd om de mensen waar doorgaans ‘over’ gesproken wordt, nu ‘ns zelf aan het woord te laten.

De top der onmisbaren komt samen in het Stadspaleis Oldruitenborgh te Overijssel. De gracieuze, luxe omgeving waar de groten der aarden doorgaans het beleid bepalen, wordt nu het toneel van een top die aan juist díe onmisbaren een stem geeft. Acht mensen met een vitaal beroep gaan aan de slag om met elkaar te bepalen hoe zij het op politiek niveau zouden aanpakken. Waar moet meer aandacht naartoe? Wat hebben zij nodig om ons een tweede crisis niet in de steek te laten?

De onmisbaren buigen zich over thema’s als (her)waardering voor de zorg, het MKB, armoede, onderwijs, voeding en desinformatie in de media. Aan het einde wordt alle input van de onmisbaren geconsolideerd in een (burger)advies dat begin september aan minister-president Rutter wordt aangeboden. Dit advies wordt tevens gepubliceerd op de website van VPRO

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws