like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Eerste postcoderoos coöperatie erkend door belastingdienst

Van: op 1 juli 2014

energieakkoord postcoderoos cooperatieZonneparken Eindhoven ontving op 26 juni 2014 als eerste postcoderoos coöperatie in Nederland een officiële aanwijzing van de Belastingdienst voor het verlaagd energiebelastingtarief. De regeling is gemaakt in kader van het SER-Energieakkoord om lokale collectieve opwek van hernieuwbare energie te stimuleren.

Met de aanwijzing van de Belastingdienst is de eerste ‘postcoderooscoöperatie’ die voldoet aan de regeling Verlaagd tarief een feit. Het is de coöperatie van Zonnepark Blixembosch, het eerste project van Zonneparken Eindhoven. Zonneparken Eindhoven wil zonne-energie via postcoderooscoöperaties voor heel Eindhoven en de regio beschikbaar maken. Het is een initiatief van lokale energiecoöperatie Morgen Groene Energie en gemeente Eindhoven.

Eerste officiële aanwijzing

Initiatiefnemer Ernst van der Leij is verheugd met de eerste officiële aanwijzing: “We kregen al positieve signalen vanuit de Belastingdienst, maar de aanwijzing maakt het echt definitief. Ik ben blij dat het ons is gelukt, mede dankzij goede samenwerking met partners gemeente Eindhoven en energieleverancier Qurrent, om de eerste echte postcoderooscoöperatie te realiseren die voor het verlaagd tarief in aanmerking komt. Het blijft een complexe regeling, die volgens mij makkelijker zou kunnen, maar het is desondanks gelukt.”

Korting op energiebelasting

De leden van de coöperatie zijn bewoners uit de postcoderoos rondom de installatie op wijkcentrum Blixems. Via de regeling Verlaagd tarief krijgen zij voor hun aandeel opgewekte duurzame energie een korting op de energiebelasting van 7,5 cent.

Fiscale interpretatie

Wel is er nog een onzekerheid, geeft Van der Leij aan. “We moeten nog van de Belastingdienst horen of onze constructie voor de btw ook uitpakt zoals wij het hebben ingericht. Dat is het sluitstuk voor ons model. Voordat we daar positieve bevestiging op hebben, zijn we nog terughoudend met het opstarten van nieuwe projecten. Via het kennisplatform voor lokale duurzame initiatieven HIER opgewekt delen we onze vorderingen. Als de uitkomst positief is, kan heel Nederland met dit model aan de slag.”

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dan kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
 

Reacties: (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. C.W.A. Baltus schreef:

  Zonnecellen zijn NIET transparant. Zonnepanelen (het samenstel van zonnecellen, voor- en achterkant, al dan niet een frame en aansluitdoos) kunnen wel zodanig gemaakt worden dat er flinke tussenruimtes tussen de individuele cellen worden aangehouden. Het is maatwerk, waardoor de semi-transparante panelen niet tegen de gangbare prijzen geleverd kunnen worden.

 2. Diny Siebers schreef:

  L. Voerman–Oltmans
  Of er transparante zonnecellen bestaan weet ik niet, er bestaan in elk geval nog geen transparante zonnepanelen. Er zijn wel mogelijkheden om zon–energie op te wekken via glas. Zo kan er in nieuwbouw glas worden ingezet dat energie kan opwekken. Voor zover ik begrepen heb wordt dit tot nu toe nog niet door particulieren gebruikt omdat dat nog te duur is. Bedrijven doen dat al wel. Bij een bestaande serre of kas kan het glas natuurlijk wel vervangen worden door energie–opwekkend glas.
  Voor meer informatie adviseer ik: Zonnefabriek Amsterdam telefoonnummer 020–6766614

 3. L. Voerman-Oltmans schreef:

  Weet U of er al transparante zonnecellen bestaan, b.v. voor op een serredak of kas?

  Graag Uw reactie,
  m.vr.gr. L. Voerman