Zonneparken Eindhoven ontving op 26 juni 2014 als eerste postcoderoos coöperatie in Nederland een officiële aanwijzing van de Belastingdienst voor het verlaagd energiebelastingtarief. De regeling is gemaakt in kader van het SER-Energieakkoord om lokale collectieve opwek van hernieuwbare energie te stimuleren.
Met de aanwijzing van de Belastingdienst is de eerste ‘postcoderooscoöperatie’ die voldoet aan de regeling Verlaagd tarief een feit. Het is de coöperatie van Zonnepark Blixembosch, het eerste project van Zonneparken Eindhoven. Zonneparken Eindhoven wil zonne-energie via postcoderooscoöperaties voor heel Eindhoven en de regio beschikbaar maken. Het is een initiatief van lokale energiecoöperatie Morgen Groene Energie en gemeente Eindhoven.
Eerste officiële aanwijzing
Initiatiefnemer Ernst van der Leij is verheugd met de eerste officiële aanwijzing: “We kregen al positieve signalen vanuit de Belastingdienst, maar de aanwijzing maakt het echt definitief. Ik ben blij dat het ons is gelukt, mede dankzij goede samenwerking met partners gemeente Eindhoven en energieleverancier Qurrent, om de eerste echte postcoderooscoöperatie te realiseren die voor het verlaagd tarief in aanmerking komt. Het blijft een complexe regeling, die volgens mij makkelijker zou kunnen, maar het is desondanks gelukt.”
Korting op energiebelasting
De leden van de coöperatie zijn bewoners uit de postcoderoos rondom de installatie op wijkcentrum Blixems. Via de regeling Verlaagd tarief krijgen zij voor hun aandeel opgewekte duurzame energie een korting op de energiebelasting van 7,5 cent.
Fiscale interpretatie
Wel is er nog een onzekerheid, geeft Van der Leij aan. “We moeten nog van de Belastingdienst horen of onze constructie voor de btw ook uitpakt zoals wij het hebben ingericht. Dat is het sluitstuk voor ons model. Voordat we daar positieve bevestiging op hebben, zijn we nog terughoudend met het opstarten van nieuwe projecten. Via het kennisplatform voor lokale duurzame initiatieven HIER opgewekt delen we onze vorderingen. Als de uitkomst positief is, kan heel Nederland met dit model aan de slag.”