like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Elektrisch rijden is beter – maar hoe groen rijd jij eigenlijk?

Van: op 30 januari 2020

elektrische auto

De auto met verbrandingsmotor is in het verdomhoekje beland. Zeker de vervuilende dieselmotoren op leeftijd krijgen steeds meer negatieve aandacht, waaronder vanuit de overheid die het fiscaal steeds minder aantrekkelijk maakt om CO2-uitstotende auto’s te rijden. Elektrisch rijden is het alternatief.

In 2030 wil Nederland volledig elektrisch rijden. Een goed streven, maar dan moeten we wel even wat meer aandacht maken voor de manier waarop de auto geladen wordt. Want grijsgroen rijden is natuurlijk niet de optie.

Elektrisch rijden op grijze stroom is het nét niet

Laten we direct met de deur in huis vallen: elektrisch rijden op grijze stroom is aanzienlijk beter dan het rijden op fossiele brandstoffen. Maar een gemiddelde uitstoot van 70 gram CO2 per kilometer is niet waarom we over moeten naar de EV. Mobiliteit zonder enige vorm van CO2 tijdens het rijden, dat is het doel en dat bereiken we nooit met grijze stroom.

Helaas is er een probleem. Nederland mag dan voorlopen op het gebied van publieke laadpalen, maar hoe zit het met groene stroom vanuit deze stations? Dat weten we nooit precies. Enerzijds omdat lang niet altijd aangegeven wordt of er groene stroom geleverd wordt, anderzijds omdat er gesjoemeld wordt met de certificaten waardoor ‘groene’ stroom gewoon uit verouderde Noorse centrales kan komen. En dat willen we helemaal niet.

Hoe kan ik dat zelf oplossen?

Je kunt kijken naar het onderzoek van Groen Licht en WISE! met de lijst met groenste laadpalen. Je kunt er ook voor kiezen om zelf een laadstation thuis aan te leggen en te kiezen voor een groene energieleverancier. Overigens is thuisladen per definitie makkelijker en goedkoper. Voordat je je afvraagt ‘hoeveel kan ik lenen voor de aanleg van een laadstation’; je kunt ook gewoon kiezen voor een laadkabel die op een normale wandcontactdoos aangesloten kan worden. Zorg er wel voor dat dit een weinig belaste groep is, aangezien de zekering het zeker begeeft wanneer dit ook de groep van de wasmachine, waterkoker of het koffiezetapparaat is.

De elektrische auto groen laden, dáár moeten we heen

Willen we de mobiliteit echt duurzaam maken, dan is elektrisch rijden niet genoeg. Alleen wanneer de EV geladen wordt met groene stroom, dringen we de uitstoot van CO2 echt terug. Opties zijn er; laden op de zaak (met fiscale voordelen voor de werkgever) of thuisladen. Die investering betaalt zichzelf uiteindelijk zeker terug én je kunt er zeker van zijn dat je volledig uitstootvrij rijdt.

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!