grote verhaal

AFAS heeft zich aan drie concrete doelen gecommitteerd om een betere wereld achter te laten en roept tegelijkertijd alle Nederlandse bedrijven en organisaties op om dit voorbeeld te volgen. AFAS is van mening dat bedrijven niet alleen op hun financiële- maar vooral ook op maatschappelijke resultaten moeten worden beoordeeld.

AFAS heeft per direct een online manifest gelanceerd met scherpe maatschappelijke doelen, waar ook andere organisaties zich aan kunnen committeren. Arnold Mars, CFO van AFAS, roept alle bedrijven op met AFAS mee te doen: “Alle bedrijven en organisaties kunnen het manifest ondertekenen. Alle beetjes maken verschil. Die doelstellingen kunnen variëren van het voorkomen van dubbel werk, sneller betalen van crediteuren, maar zeker ook actief bezig zijn met het werkgeluk van medewerkers is een prima concrete doelstelling.”

Maatschappelijke impact

AFAS heeft er doelbewust voor gekozen vandaag niet alleen jaarcijfers te presenteren. “De benadering om bij het presenteren van jaarcijfers alleen te spreken over financiële winst is vandaag de dag te 1-dimensionaal”, vertelt Arnold Mars. “Maatschappelijke impact is net zo belangrijk en om impact te bewerkstelligen is iedereen nodig. Wij inspireren organisaties al jaren om beter te ondernemen. In 2020 willen we ze ook uitdagen deel te nemen aan onze missie om naast beter ondernemen ook een betere wereld te creëren.”

“Werk kan zo veel leuker en beter. En met meer oog voor de maatschappij. Dat is – kort door de bocht – de visie van AFAS. De missie van AFAS is daarom: inspireren tot beter ondernemen. Dat doet ons bedrijf met software en alles wat ervoor nodig is om die software zo te gebruiken dat je er ook echt een hoger doel mee bereikt. Namelijk dat de bureaucratie lager wordt, en organisaties tijd overhouden voor wat ze echt belangrijk vinden. Dat vergroot het werkplezier én de kwaliteit.”

AFAS groeit door

AFAS Software doet zijn oproep op de dag dat het bedrijf uit Leusden zijn jaarcijfers presenteert. De omzet van het bedrijf is in 2019 met 18 procent gestegen naar 166 miljoen. De geboekte winst in 2019 is in totaal uitgekomen op 62 miljoen.

In diverse sectoren zijn er veel klanten bijgekomen. In totaal zijn er in het vorige jaar 690 nieuwe organisaties klant bij AFAS geworden. Ook de productiviteit binnen AFAS is, net als vorig jaar, weer flink toegenomen van 327 duizend euro naar 357 duizend euro per FTE. Dat is een stijging van negen procent. “We proberen hier iedere dag het maximale te halen uit iedere medewerker. We investeren dan ook echt maximaal in het welzijn van onze medewerkers. Ik denk dat daar ook echt een groot deel van onze kracht ligt”, vertelt CFO van AFAS, Arnold Mars.

AFAS Foundation

Met de AFAS Foundation steunt het familiebedrijf projecten die een positieve impact maken op de samenleving. Inmiddels is de AFAS Foundation actief bezig met maar liefst 59 projecten. In totaal is er 5 miljoen euro geïnvesteerd in de foundation. In 2020 wordt dit bedrag nog verder opgeschroefd naar zes miljoen. Zodoende wil AFAS nog meer positieve impact op de samenleving maken. Afgelopen jaar is er bijvoorbeeld met ’s Heeren Loo een game ontwikkeld om kinderen met een beperking te helpen leren. Ook is er met Missing Chapter Foundation een lesprogramma over kinderarmoede gerealiseerd.

De vier speerpunten waar AFAS de komende tijd mee bezig wil zijn naast de foundation, werkplezier, de cultuur onder medewerkers en lange termijnvisie. Die doelen zijn het verder vergroten van het werkplezier, de medewerkerscultuur en de langetermijnvisie. Het bedrijf geeft bijvoorbeeld masterclasses aan medewerkers over vitaliteitsonderwerpen zoals werk-privé balans, en doet mee aan het initiatief ‘Rookvrije Generatie’ initiatief, maar ook het herinrichten van customer operations waardoor klanten van AFAS sneller en beter ondersteund worden bij het gebruik van de software.

AFAS maakt het jaarverslag, zeker de online versie, zo leesbaar en begrijpelijk mogelijk. Bijzonder is de mate van transparantie. Alle cijfers zijn inzichtelijk. Er wordt bijvoorbeeld uitgelegd hoe het licentiemodel werkt. De gemiddelde betaalduur van inkoopfacturen en zelfs de uitstoot van CO2 worden in het jaarverslag vermeld.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws