like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Elektrische supercar op waterstof rijdt 1600 km op een tank

Van: op 13 augustus 2020

hyperion xp-1

Hyperion, een Californisch techbedrijf dat gespecialiseerd is in waterstofinnovatie, heeft een supercar op waterstof gebouwd, de XP-1. De auto maakt gebruik van een geavanceerde aandrijflijn op waterstof met een bereik van 1600 km op 1 tank gecomprimeerde waterstof.

De Hyperion XP-1 is een echte supercar. De elektromotoren genereren meer dan 1.000 pk, zegt het bedrijf. De auto met vierwielaandrijving kan in iets meer dan twee seconden van nul naar 100 kilometer per uur accelereren.

De XP-1 is een enorme sprong voorwaarts in persoonlijk vervoer en duurzame elekrticiteit uit waterstof, en beschikt over een hoogwaardige, emissievrije waterstof-elektrische aandrijflijn in combinatie met luchtvaart- en ruimtevaarttechnologie. Samen zorgen deze technologieën ervoor dat de XP-1 beter presteert dan moderne sportwagens, terwijl hij beschikt over een ongekende actieradius, snelle tanktijd, levensduur en recyclebaarheid; vooral in vergelijking met batterij-elektrische voertuigen.

Waterstofcelauto's zijn elektrische auto's die waterstof gebruiken om elektriciteit op te wekken. De XP-1 gebruikt het in brandstofcellen die waterstof combineren met zuurstof uit de lucht in een proces dat water creëert, de enige uitstoot van het voertuig, en elektriciteit om de auto van stroom te voorzien.

Samengeperste waterstof heeft veel meer vermogen per liter dan een batterij, en omdat waterstofgas erg licht is, weegt het voertuig in zijn geheel veel minder dan zware modellen met batterijen. Hierdoor is de auto energiezuiniger, heeft hij een grotere actieradius en is hij sneller.

Ook kost het tanken van waterstof veel minder tijd dan het opladen van een accu. Om de tank op de XP-1 te vullen voor een bereik van 1000 mijl, duurt het slechts drie tot vijf minuten.

Over Hyperion

Hyperion is een technologiebedrijf dat bestaat uit drie divisies: Hyperion Energy, Hyperion Motors en Hyperion Aerospace. Alle divisies zijn gericht op stroom en levering op waterstof. Het bedrijf werd in 2011 opgericht door een deskundig team van PhD's, gevestigd in Orange, Californië. Hyperion levert de allernieuwste ruimtetechnologie, ontwikkeld door NASA, aan de wereld.

Lees meer op CNN 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws