Voor de tweede keer stemde het Europarlement over een voorstel om het overschot aan CO2-uitstootrechten in het emissiehandelssysteem aan te pakken, het zogenaamde backloading. GroenLinks was ontevreden over het compromis, maar het alternatief zou volledige afwijzing van de redding betekenen. Bas Eickhout is voor de Groenen het gezicht van het emissiehandelssysteem en deed al eerder voorstellen om het emissiehandelssysteem te redden. Met gemengde gevoelens kijkt hij naar de uitslag.
“De vervuiler laten betalen is een principe dat niet meer dan logisch is. Het compromis voorkomt dat het hele systeem afgeschoten wordt, maar dit compromis zal niet leiden tot een stijging van de prijs die werkelijk zoden aan de dijk zet.”
In april stemde een conservatieve meerderheid tegen het reddingsplan voor het emissiehandelssysteem, ondanks de roep van multinationals als Unilever en zelfs Shell om het plan te steunen. Door het overschot aan veelal gratis weggegeven CO2-rechten is de CO2-prijs tot een dieptepunt gedaald. De CO2-uitstoot wordt daardoor onvoldoende verminderd en investeringen in schone en klimaatvriendelijke productietechnieken worden niet gestimuleerd.
Dit aangenomen voorstel moet nog onderhandeld worden met de Raad. “We kopen nu eigenlijk alleen wat tijd omdat structurele hervormingen nog niet eens besproken zijn, aldus Eickhout. “De Commissie zal ambitieuzer moeten worden om schaarste te creëren op de CO2 markt anders zal de lage CO2 prijs werkgelegenheid in innovatieve sectoren fnuiken. Europa zal dus haar doelen op klimaatbeleid moeten gaan aanscherpen anders kan Europa zich niet langer koploper noemen op klimaatbeleid. De duurzame economie zou daar zwaar onder leiden en klimaatverandering alleen maar toenemen. Dit laten lopen is dus onverantwoord.”
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.