‘Het is te hopen dat ze er niet uitkomen’ schreef Philip Willems op 5 juli op de website van Elsevier. Hij heeft het over de uitgelekte voorstellen van het energieakkoord, dat een dezer dagen nu eindelijk uit de boom moet vallen. En dat, terwijl het de grond nog niet heeft geraakt, door de minister van dienst al naar de prullenbak wordt verwezen.
De belangrijkste punten uit het uitgelekte energieakkoord zijn:
De doelstelling voor 16% duurzame energie in 2020 wordt losgelaten.
Een stimuleringsprogramma voor energiebesparing in huizen en gebouwen moet leiden tot energiebesparing in de gebouwde omgeving van 35% in 2016 en 65 procent in 2018
Er komt een fonds van 600 miljoen euro voor energiebesparingen.
Gezamenlijke burgerinitiatieven voor bijvoorbeeld zonnepanelen kunnen rekenen op 7,5 procent belastingkorting op energiebelasting.
Particulieren mogen geld gaan lenen bij energiebedrijven voor energiebesparende maatregelen, en die lening via de energierekening terugbetalen.
Oude kolencentrales worden uiterlijk op 31 december 2015 gesloten en er worden geen nieuwe kolencentrales meer gebouwd.
Modernere kolencentrales mogen twee keer zoveel biomassa meestoken als nu.
De kolenbelasting wordt afgeschaft per 1 januari 2016.
Grote windparken op zee moeten 4.000 megawatt aan extra energie gaan leveren.
Er moet een verschil komen tussen de belasting op hybride auto’s (8 procent) en helemaal elektrische auto’s (3 procent).
Er komt een aanvullend energiebesparingsdoel voor de transportsector.
Het boodschappenlijstje zal vervolgens moeten worden gefinancierd uit een nieuwe belasting, de Opslag Duurzame Energie. Die opslag gaat van 9,- per huishouden per jaar nu, naar 150,- per jaar in 2018. En dat is Henk Kamp al meteen in het verkeerde keelgat geschoten. Hij komt vandaag (8 juli, red) waarschijnlijk met een tegenvoorstel, dat van het onsamenhangend zootje maatregelen helemaal niets over laat. Want er moet ten slotte nog 6 miljard worden bezuinigd op onze al lang lam bezuinigde economie en die centen besteedt Kamp liever aan gaten vullen dan aan windmolens bouwen.
Op het moment dat half Nederland met vakantie is wordt nog ons nog snel even een mooie kans op een impuls voor de werkgelegenheid en voor een schonere toekomst door de neus geboord. Nederland als komkommerrepubliek.