like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Energieopslag geeft tweede leven aan gebruikte accu’s

Van: op 11 oktober 2016

energieopslag bmw accuWat doe je met nog bruikbare accu's aan het einde van hun leven in elektrische auto's? Het 'Second Life Batteries'-project, opgericht door Vattenfall, BMW en Bosch, voegt deze accu's samen tot een grote energieopslag installatie in Hamburg, Duitsland, om het elektriciteitsnet stabiel te houden.

 

Energieopslag stabiliseert het elektriciteitsnet

Elektromobiliteit en elektriciteitsopslag zijn twee kernelementen van het nieuwe energielandschap. Gebruikte accu's uit elektrische voertuigen worden in Hamburg samengevoegd tot een groot elektriciteit opslagsysteem. De opgeslagen energie is binnen enkele seconden beschikbaar en kan helpen het elektriciteitsnet stabiel te houden. Elektriciteitsopslag is van essentieel belang voor een stabiele stroomvoorziening door alternatieve energiebronnen. Natuurlijke fluctuaties in zonne-energiecentrales en windturbines moeten gebruik kunnen maken van efficiënte opslag. Dat gebeurt nu in een opslaginstallatie in het havendistrict in Hamburg.

 

2.600 gebruikte accu's uit meer dan 100 elektrische voertuigen

De installatie bestaat uit 2.600 accumodules uit meer dan 100 elektrische voertuigen. Ze heeft een vermogen van twee megawatt (MW) en een opslagcapaciteit van 2.800 kilowattuur (kWh). Dit is voldoende om zeven maanden elektriciteit te leveren aan een gemiddeld tweepersoonshuishouden. De opgeslagen energie is niet bedoeld voor een algemene voorziening, maar wordt door Vattenfal gebruikt om de 50 Hz-netfrequentie in het net stabiel te houden. De primaire reserve-energie moet binnen een paar seconden beschikbaar zijn.

Het gezamenlijke project geeft aan batterijen uit elektrische voertuigen van BMW op het einde van hun levenscyclus een nuttig tweede leven. Nadat de gebruikte accu's zijn getest en bedraad, worden ze in de elektriciteitsopslaginstallatie samengevoegd. Daar vormen ze als stationaire toepassing een belangrijke bron voor het nieuwe energielandschap.

"We verwachten binnen het 'Second Life Batteries'-proefproject waardevolle kennis op te doen, en zien het als een belangrijke stap op weg naar een efficiënter en meer gedecentraliseerd energiesysteem", zegt Cordelia Thielitz, General Manager Bosch Energy Storage Solutions.

 

Over het 'Second Life Batteries'-project

Het door Vattelfall, BMW en Bosch georganiseerde 'Second Life Batteries'-project ging in 2013 van start voor een geplande periode van vijf jaar. De projectpartners hopen meer te leren over de verouderingskenmerken en opslagcapaciteit van gebruikte lithium-ion accu's. Naast de elektriciteit opslaginstallatie nabij het Steinwerder Cruise Centre in Hamburg omvat het project nog twee andere toepassingen. Gebruikte accu's leveren al sinds september 2014 tussentijdse opslag en een energiebuffer voor snellaadstations in het havendistrict in Hamburg.  In een andere toepassing wordt het energieverbruik van de fotovoltaïsche installatie van de warmtecentrale in het havendistrict van Vattenfal gemaximaliseerd. De tussentijdse energieopslag in accu's vindt plaats tijdens zonnige periodes met weinig vraag naar elektriciteit.

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws 

Reacties: (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. AVE schreef:

    Als ik van het gas af wil, dan is dit precies de capaciteit die ik (2,5 persoons huishouden)nodig heb gedurende de 7 wintermaanden. Maar wat kost mij dan zo’n reserve fabriek qua investering (zonder de extra benodigde zonnepanelen)en waar haal ik de benodigde grond vandaan?
    Voelt u hitte?

  2. Sietse de Haan schreef:

    De vergelijking met hoe lang huishoudens er op kunnen draaien gaat nogal mank! Je maakt natuurlijk niet een MW (MegaWatt) leverende opslag om een paar huishoudens mee te voeden. Als je ze echt op dit niveau laat draaien van 2 MW (wat ongeveer 250 keer zo klein is als een gewone centrale) dan heb je een opslag voor 1.4 uur.
    Voor het stabiliseren van het net kun je beter een supergrid aan leggen, wat echt grote hoeveelheden kan aanvoeren als je tekort komt. Dit is echt alleen maar voor stabilisatie op zeer korte termijn niet voor het aanvullen van tekorten.