De Europese Commissie besluit pas later dit jaar of gas en kernenergie als mogelijke groene investering worden aangemerkt. De vertraging heeft tot controverse geleid bij sommige ngo’s en consumentengroepen, die vinden dat fossiele brandstoffen zoals gas niet als ‘groen’ mogen worden beschouwd.
En ze vrezen dat de vertraging door lobbyisten uit de industrie zal worden gebruikt om hen als milieuvriendelijk te classificeren. De stap maakt deel uit van een grotere reeks richtlijnen voor investeerders, bedoeld om over te stappen van fossiele brandstoffen, met als doel ervoor te zorgen dat de EU klimaatneutraal wordt in 2050.
Woensdag (21 april) heeft de Europese Commissie nadere regels onthuld waarin staat hoe investeerders en bedrijven aan die richtlijnen kunnen voldoen.
“Het zal bedrijven en investeerders helpen om groene activiteiten te identificeren en erover te communiceren – in alle sectoren van de economie”, zei Valdis Dombrovskis, de vice-president van de EU-commissie voor economie.
Zowel kernenergie als gas zijn tijdelijk uitgesloten. Maar andere sectoren, met name bosbouw en bio-energie, maken deel uit van de mix, wat verontwaardiging opwekt bij klimaatactivisten.
De richtlijnen zijn beschreven als de economische blauwdruk die de transitie van Europa naar schonere energie ondersteunt. Er is ook veel geld voor nodig, gespreid over zowel private als publieke middelen.
Dombrovskis zei dat er de komende tien jaar ongeveer € 350 miljard aan extra investeringen per jaar nodig zijn om de klimaatdoelstellingen van de EU voor 2030 te halen.
De EU heeft afgelopen zomer haar zogenaamde taxonomieverordening gelanceerd om een classificatiesysteem voor de “groene lijst” te creëren. De lijst is een gids om mensen te helpen hun geld in milieuvriendelijke investeringen te steken.
Woensdag publiceerde de commissie een nieuw ontwerp over de indeling van industrieën, die verantwoordelijk zijn voor ongeveer 80 procent van de uitstoot van broeikasgassen in de EU. “We dekken een enorme hoeveelheid economische activiteiten – van productie, transport, constructie, verzekeringen, zelfs de kunsten komen hierbij aan bod”, zei Mairead McGuinness, de EU-commissaris voor Financiën.
Ze zei dat het doel was om investeerders en bedrijven te helpen beslissingen te nemen om de klimaatdoelstellingen van de EU te halen. “Deze taxonomie is een levend document. Het is niet zomaar een eenmalig, het zal evolueren met de wetenschap”, voegde ze eraan toe, samen met Dombrovskis.
Niet iedereen is tevreden. Niet alleen moet er nog een definitief besluit worden genomen over het al dan niet opnemen van gas en kernenergie, maar ook andere sectoren, zoals bosbouw, inclusief houtkap, worden meegenomen. Bio-energie ook, die ook als een vervuilende stof wordt beschouwd.
De criteria zouden bijna alle soorten houtkap mogelijk maken, evenals het verbranden van bomen voor energieproductie.
“Niet alles wat groen is, helpt klimaatverandering tegen te gaan, vooral als je het verbrandt”, zei Greenpeace EU in een verklaring. De ngo eist dat het Europees Parlement het besluit van de commissie om bossen en bio-energie in haar criteria op te nemen, schrapt. “De voorgestelde criteria voor bossen en bio-energie zijn niets anders dan greenwash”, voegde hij eraan toe.
De Europese Consumentenorganisatie (Beuc) maakte soortgelijke kritische opmerkingen. “De voorgestelde regels voor sectoren als bosbouw en bio-energie zullen mensen actief misleiden om niet-duurzame investeringen te doen”, zei hij.