like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

EU laat CO2 handel verzuipen

Van: op 16 april 2013

De prijs voor CO2 stortte vandaag in nadat het Europees Parlement een noodplan om de noodlijdende EU koolstofmarkt te versterken verwierp.

 Met 334 tegen 315 stemmen, en meer dan 60 onthoudingen, wees het Europese Parlement het voorstel om de veiling van 900 miljoen emissierechten voor de jaren 2013-2015 tot 2019-2020 uit te stellen. Deze maatregel was bedoeld om vraag en aanbod in evenwicht te brengen, en prijsvolatiliteit te beperken.

Europees commissaris voor Klimaat Connie Hedegaard zei dat het plan nu terug gaat naar de parlementaire commissie voor verdere behandeling.

Na de stemming kelderde de waarde van uitstootrechten met 43 procent tot € 2,63 ($ 3,44) per ton, om later licht te herstellen tot € 2,93 ($ 3,83) per 1049 GMT, zegt Reuters. Het persbureau zegt dat de Duitse energieprijzen daalden met 3 procent tot € 39,60 (51,77 dollar) per MWh.

De EU-ETS, de grootste mondiale koolstofmarkt, wordt al jaren geplaagd door de dalende prijzen. In de afgelopen vijf jaar kelderden de koolstof prijzen op de ETS markt met bijna 90 procent.

Met ingang van 1 april betalen Britse bedrijven aanzienlijk meer voor energie dan hun Europese tegenhangers als gevolg van een nieuwe vloer in de koolstofprijs in het Verenigd Koninkrijk. De emissieprijs begint nu bij € 16 (24,30 dollar) per ton koolstof die dit jaar wordt uitgestoten en stijgt tot £ 30 (45,63 dollar) in 2020.

De hoge Britse bodemprijs vormt een bedreiging voor het concurrentievermogen van Britse bedrijven, met name in energie-intensieve sectoren, waarschuwt Richard Gledhill, partner voor duurzaamheid en klimaatverandering bij PricewaterhouseCoopers . Bedrijven met hoge emissies dreigen het land te verlaten.

Nagenoeg waardeloze CO2 rechten dreigen ook de ontwikkeling van duurzame energie in de wielen te rijden. De discussie over concurrentievermogen versus duurzaamheid splijt kennelijk zelfs de VVD:  Toine Manders vond het een goede zaak dat de hervormingen niet doorgaan, Neelie Kroes betreurt het.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws