like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

EU presenteert voorstellen energie- en klimaatbeleid tot 2030, reacties boos

Van: op 22 januari 2014

euDe Europese Commissie heeft haar voorstellen voor het nieuwe energie- en klimaatbeleid voor 2030 gepubliceerd. Deze zijn de inzet van de discussie met de lidstaten op de top van 20-21 maart 2014. Op basis van deze resultaten hoopt de nieuwe Commissie bij het begin van haar mandaat met concrete wetgevende voorstellen te komen.

De hoofdelementen uit dit pakket zijn

 • Een bindend streefcijfer voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met 40%,
 • Een bindend EU-wijd streefcijfer voor hernieuwbare energie van 27%,
 • Een wetgevingsvoorstel voor de versterking van het huidige ETS-systeem (EU-emissiehandelssysteem),
 • En een nieuw beheersysteem op basis van nationale energieplannen om de doelstellingen te bereiken.

De richtlijn inzake energie-efficiëntie wordt pas later dit jaar herzien.

“Dit pakket wil nieuwe doelstellingen formuleren die ambitieus zijn maar realistisch om onze energievoorziening te verzekeren en ons concurrentievermogen te verbeteren en dat op een duurzame manier, waarbij Europa opnieuw een leidende rol op zich neemt in het mondiale energiedebat” zo luidt het persbericht.

Reacties

"Door geen nationale doelstellingen voor duurzame energie in 2030 voor te stellen laat de Europese Commissie een grote kans liggen om groen, groei en banen te stimuleren." Dat stelt CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij (energie) in reactie op de plannen van de Europese Commissie voor een nieuw energie- en klimaatpakket voor 2030. "Allereerst is het voorgestelde Europese doel van 27% duurzame energie in 2030 niet bijzonder ambitieus. Bovendien zal het lidstaten onvoldoende aanzetten om werk te maken van de energietransitie.”

De EWEA, de Europese Wind Energy associatie, zegt: “ Ze komen met deze afgezwakte doelstelling, terwijl uit hun eigen cijfers blijkt date en doel van 30% hernieuwbare energie maar liefst 560.000 extra banen zou opleveren in Europa, de economische groei zou versterken en miljarden zou kunnen besparen aan gebruik van fossiele energie. Bovendien negeert de Commissie het Europarlement, dat eerder deze maand al voor een doel van 30% hernieuwbare energie in 2030 stemde.”

GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout noemt de voorstellen van de Europese Commissie "Een klap in het gezicht voor de groene economie, fossiele bedrijven kunnen tevreden zijn." GroenLinks stelt vast dat de Commissie en Raad van ministers steeds vaker hun oren laten hangen naar de gevestigde orde van fossiele industrie waardoor groene innovaties en efficiënte technologieën moeilijk van de grond komen.

Eickhout: "De Europese Commissie laat vandaag haar politieke kleur zien: rechts conservatief. Ze lijken te kiezen voor een renaissance van olie, schaliegas en kernenergie in plaats dat de weg wordt vrijgemaakt voor de nieuwe, groene industriële revolutie die nodig is om onze economie toekomstbestendig te maken."

De gepresenteerde voorstellen schieten op alle fronten tekort. Ondanks dat vooruitstrevende bedrijven als Unilever ijveren voor meer ambitie dreigt het Europese beleid op klimaat en duurzame energie tot stilstand te komen. "De voorstellen worden gedicteerd door de fossiele industrie."

De voorbeelden zijn talrijk:
- Het streefdoel van 27% duurzame energie in 2030 is een lachertje: niet-bindend en niet meer dan business-as-usual.
- Energiebedrijven kunnen doorgaan met zoveel mogelijk energie verkopen omdat verplichtingen voor energiebesparing uitblijven.
- Schaliegas wordt bevoordeeld omdat bestaande milieuwetgeving niet van toepassing is op schaliegasboringen.
- Oliebedrijven kunnen in hun handjes knijpen aangezien toekomstige verplichtingen om de uitstoot van brandstoffen te verminderen van tafel lijken.

Ook op klimaatgebied doet de Commissie een stap terug en schroeft in haar voorstel ambities terug. De CO2-markt blijft daardoor tot ver na 2030 overspoeld met een overschot aan uitstootrechten. Het voorgestelde doel van veertig procent minder uitstoot is voor GroenLinks al ondermaats, maar door het overschot aan CO2-uitstootrechten zal de facto de uitstoot met slechts 33 procent verminderen. "Dat is veel te weinig om klimaatverandering tegen te gaan en onvoldoende om innovatie te stimuleren," aldus Eickhout. "De Commissie zadelt toekomstige generaties op met grote problemen."

GroenLinks roept premier Rutte op om deze voorstellen niet te accepteren en tijdens de Europese top in maart ambitie te tonen. De Nederlandse regering zou voor die tijd een bindend duurzaam energiedoel voor 2030 moeten omarmen om opkomende technieken zoals wind op zee een duwtje in de rug te geven.

Schaliegas

De Commissie publiceerde tevens een aanbeveling over schaliegas. Fracking is een technologie die nog niet vervat zit in de huidige wetgeving. De Commissie zet daarom de volgende basisvoorwaarden uit:

 • er moeten impact assessments en publieke raadplegingen gehouden worden,
 • de resultaten hiervan worden door de lidstaten aan de EU gestuurd, die alle informatie zal publiceren, zodat iedereen op de hoogte blijft, ook van de situatie in andere (naburige) lidstaten.

Energiedebat in Nederland

Op 30/01 organiseert de Vertegenwoordiging een publieksdebat in Groningen over energie in aanwezigheid van Max van den Berg en Bas Eickhout. Akshay Patki zal namens de Europese Commissie een toelichting geven bij dit energie- en klimaatpakket.

Lees hier het volledig persbericht en achtergrondinfo van de EU  

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Diny Siebers schreef:

  @ Map van Hilten
  U heeft gelijk, die link werkt niet meer en de mogelijkheid om te tekenen ook niet. Die mogelijkheid was er alleen binnen de 48 uur, vanaf de ontvangst van het bericht, tot het moment dat de betreffende EU bijeenkomst werd gehouden.
  Het onderwerp zelf blijft echter wel heel actueel, omdat dit de eerste stap ter voorbereiding was voor de Top van de Europese lidstaten op 20 en 21 maart aanstaande, die ook over het toekomstig klimaatbeleid in Europa zal gaan. Mogelijk kunnen wij daar dan weer voor tekenen, of op een andere manier invloed uitoefenen om de vertegenwoordigers van de lidstaten te overtuigen om niet te kiezen voor het belang van ‘het korte termijn’ maar om voor het belang van alles en iedereen te gaan, juist voor het LANGE termijn. En dat is: de toekomst van de aarde en al haar bewoners.
  Mocht ik op dit gebied iets tegenkomen, dan zal ik, indien mogelijk, het bij een daarbij passende rubriek in deze nieuwsbrief (als een reactie) aangeven.

 2. Map van hilten schreef:

  Mw siebers de link doet het niet op de ipad. Het formulier staat er niet bij.
  En ja een verbod op lobbyisten zou een zegen zijn, maar is helaas een utopie

 3. job schreef:

  Blijkbaar wil Avaaz: “.. vervuiling te halveren, energie-efficiëntie te vergroten, en een schone energie revolutie”
  Nogal vaag, broeikasgassen niet met 40%, maar met 50% minder?
  Duurzame energie met 27% is al zeer vergaand, Maar een groot aandeel biomassa / biobrandstof zou een slechte zaak zijn.

  Veel belangrijker is energieverbruik vermindering, immers met een forse groei kan 27% duurzaam betekenen dat de fossiel omvang ook groter wordt. Met atoomenergie kun je ook minder broeikasgassen invullen.

 4. Diny Siebers schreef:

  De wereldorganisatie Avaaz roept op dit moment iedereen op om mee te tekenen voor een goed en sterk onderbouwd energie- en klimaatbeleid tot 2030 wat in de Europese Commissie nu wordt voorbereid. Zij roept op om een berichtje te schrijven naar EU President Barroso om nu alles op alles te zetten om dit te realiseren. Wie dit initiatief ondersteunt kan hieronder tekenen!

  Beste vrienden,

  Binnen 48 uur bepaalt Europa over haar doelstellingen om de vervuiling die klimaatverandering veroorzaakt te beperken. Als zij afgekalfde doelen stellen, hebben wij een groot probleem, maar als zij integendeel scherpe doelen stellen, zouden mega vervuilers zoals de VS en China hun voorbeeld kunnen volgen. Dit is de eerste slag om onze planeet te redden en EU President Barroso heeft de sleutel in handen. Stuur hem nu een dringend verzoek:

  teken de petitie!
  Wij zien ons geconfronteerd met de grootste planetaire crisis van ons tijdperk. Als wij nu niet in actie komen, zullen koraalriffen voor eeuwig verdwijnen, ijsberen alleen nog in dierentuinen te zien zijn, en onze kinderen een overstroomde en verbrande aarde erven. Dit zijn verschrikkelijke, levensechte en levensgevaarlijke mogelijkheden.

  Maar wij hebben zelf klimaatverandering veroorzaakt. Als wij nu in actie komen, kunnen wij ook zelf zorgen voor een andere, betere toekomst; waar mensen tot bloei komen en de dieren, landen en oceanen die wij koesteren veilig zijn. Binnen 48 uur zal Europa het eerste werelddeel zijn dat zijn beperkingsmaatregelen aankondigt voor de vervuiling die deze crisis veroorzaakt. Als wij de emissiegrenzen te zwak stellen hebben wij een groot probleem, maar als wij scherpe, serieuze doelen stellen, zullen mega vervuilers zoals China en de VS de druk voelen om ons goede voorbeeld te volgen.

  Het is schrikwekkend dat een aantal Europese politieke leiders zich heeft laten overreden door de olie- en kolenindustrie om gewoon door te vervuilen. Het is aan ons om de inzet te verhogen, voordat het te laat is — laten wij allemaal een boodschap sturen aan EU President Barroso en van hem eisen dat hij de belangen van onze planeet laat prevaleren boven die van de winsten van een paar bedrijven. Klik hieronder om hem een dringend verzoek te zenden:

  http://www.avaaz.org/nl/save_eu_climate_legacy_d/?btueNab&v=34525

  De EU bepaalt nu het klimaatbeleid tot 2030. Experts en wetenschappers zijn er duidelijk over dat wanneer Europa besluit serieuze doelen te stellen om vervuiling te halveren, energie-efficiëntie te vergroten, en een schone energie revolutie te ontketenen, dit genoeg zal zijn om andere landen te laten tekenen voor een mondiale klimaatafspraak in Parijs, volgend jaar. Zij zeggen dat dit onze kans is om onze planeet te redden.

  De belangen zijn zo groot dat het van de gekken is dat politici niet alles doen wat in hun macht ligt om klimaatverandering tegen te gaan. De vuile energie industrie houdt veel politici echter in een houdgreep en hun lobbyisten dreigen Europa op een gevaarlijk laag ambitieniveau te laten verzanden.

  Insiders vertellen ons dat de president van de Europese Commissie President Barroso het laatste woord zal hebben. Hij zit niet te wachten op grote politieke controverse nu hij het einde van zijn termijn nadert, maar hij wil wel een erfenis achterlaten die het mogelijk maakt voor hem om een nieuwe belangrijke baan in de wereldpolitiek te bemachtigen. Laat hem daarom weten dat wat hij nu doet, net zogoed de toekomst van de wereld, alsook zijn toekomst bepaalt! Stuur hem nu een bericht:

  http://www.avaaz.org/nl/save_eu_climate_legacy_d/?btueNab&v=34525

  Vorig jaar was het zoveelste jaar met extreem weer – nieuwe hoogtepunten, nieuwe dieptepunten, alles leek in de war. En nu al zien wij nieuwe records in 2014, met gigantische overstromingen, een polaire draaikolk en extreme hitte. De tijd is om. Onze stem heeft klimaatbeleidsbepalers jarenlang steeds weer wakker geschud, en nu is het aan de Europeanen om hun leiders met spoed op te roepen om de verantwoordelijkheid te nemen om onze wereld te redden.

  Met hoop en vastberadenheid,

  Alice, Meredith, Iain, Julien, Ricken, Lisa, Christoph en het hele Avaaz team

  MEER INFORMATIE:

  Europa moet CO2-uitstoot tegen 2030 met 40 procent verminderen (De Moyrgen)
  http://www.demorgen.be/dm/nl/5397/Milieu/article/detail/1771072/2014/01/09/Europa-moet-CO2-uitstoot-

  In het Engels:

  EU Commissie verdeeld over klimaatdoelstellingen 2013 (Responding to climate change)
  http://www.rtcc.org/2014/01/11/eu-commission-split-over-2030-climate-targets/

  Barroso’s klimaathelden (European Union Press Release)
  http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-13-86_en.htm

  EU commissarissen botsen over 2030 klimaatdoelen (The Guardian)
  http://www.theguardian.com/environment/2014/jan/10/eu-commissioners-2030-climate-goals

  Parlement en Commissie oneens over schone energie doeleinden 2013 (Euractiv)
  http://www.euractiv.com/energy/parliament-commission-set-clash-news-532682

  ——————————————————————————–

  Avaaz is een internationaal campagnenetwerk van 32 miljoen mensen en streeft ernaar dat internationale besluitvorming wordt bepaald door inzichten en waarden van de wereldbevolking. (“Avaaz” betekent “stem” of “lied” in veel talen.) Avaaz heeft leden in alle landen van de wereld; ons team is verspreid over 18 landen in 6 werelddelen en werkt in 17 talen. Lees meer over de grootste campagnes van Avaaz hier, of volg ons op Facebook of Twitter.

  Om contact met Avaaz op te nemen, stuur een bericht naar http://www.avaaz.org/nl/contact of bel ons (in het Engels) op +1 888 922 8229 (VS).