like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Luchtvervuiling “Made in China” treft VS

Van: op 22 januari 2014

carbonbubbleChinese luchtvervuiling steekt de Grote Oceaan over en treft Amerikaanse steden, blijkt uit onderzoek in beide landen. Ironisch genoeg is die vervuiling mee het gevolg van de productie van goedkope producten voor de Amerikaanse markt.

Sterke winden, de zogenaamde "westerlies", kunnen de vervuiling in enkele dagen over de oceaan tot in de VS brengen. Vooral in de lente kan de invloed daarvan voelbaar zijn, als de vervuiling zich opbouwt in de valleien in het Westen van de VS.

Op sommige dagen is China zelfs goed voor een kwart van de sulfaatvervuiling in het westen van de VS, stelden de onderzoekers vast. Ook erg schadelijke vervuilers als roet en stikstofoxide reizen mee: steden als Los Angeles tellen zo jaarlijks minstens een extra dag smog per jaar. Roet wordt gelinkt aan een hele reeks aandoeningen, van astma tot kanker en hart- en longziekten.

Made in China

Ironisch genoeg is het de Amerikaanse vraag naar goedkope Chinese producten die de vervuiling mee stimuleert, zeggen de onderzoekers. "Wij hebben onze productie uitbesteed en daarmee ook veel van onze vervuiling, maar een deel ervan wordt over de Pacific terug naar ons geblazen", zegt Steve Davis, onderzoeker aan de Universiteit van California Irvine en medeauteur van de studie.

"Mensen moeten beseffen dat een product dat je koopt in de supermarkt, ook ergens geproduceerd moet zijn", zegt Davis. "Het product mag dan zelf misschien geen vervuiling bevatten, het heeft die wel ergens veroorzaakt."

De wetenschappers pleiten voor betere internationale samenwerking om "het grensoverschrijdende transport van luchtvervuiling te verminderen, en te bepalen wie verantwoordelijk is als vervuiling in een land gecreëerd wordt om goederen te produceren voor een ander land."

Het onderzoek verscheen in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
 

Reacties: (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. martijn schreef:

    jij bent down dave v d flier

  2. dave v d flier schreef:

    Het zou jammer zijn als de crisis voorbij is. Dan kunnen de mensen weer spullen kopen,om naar te staren, ipv genoegen te nemen met ELKAAR.

  3. AVE schreef:

    Door de “westerlies” winden wordt de vervuiling van de VS naar Canada en Europa geblazen. De VS heeft tot nu toe alle voorstellen tot aanpak van milieuvervuiling gesaboteerd. Krijgt nu een koekje van eigen deeg.