like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Europarlement laat valse vitamineclaims op junkfood toe

Van: op 12 april 2016

foodmixHet Europees parlement heeft op 12 april in meerderheid gestemd tegen een verbod op vitamineclaims op junkfood. Het parlement stemde in een resolutie voor het schrappen van de zogenaamde ‘voedingsprofielen’ die ervoor zouden moeten zorgen dat voedingsmiddelen die te veel vet, suiker of zout bevatten geen gezondheids- of voedingsclaim op de verpakking mogen zetten, zoals ‘rijk aan vitamines’.

Uit onderzoek van foodwatch bleek vorige week hoe vaak de consument misleid wordt met gezond ogende vitamineclaims op junkfood: 76 procent van de onderzochte producten in Nederland waarop een vitamineclaim staat, is te zoet, te vet of te zout en voldoet daarmee niet aan de criteria van de World Health Organization (WHO) voor een evenwichtige voeding. foodwatch vond veel vitamineclaims op o.a. koekjes, ijsjes, frisdrank en energy drinks maar amper op groenten en fruit.

In een reactie op deze resolutie stelt foodwatch:

"Het Europees Parlement kiest hiermee de kant van de voedselindustrie. Of het nu gaat over mierzoete frisdrank 'met 10 vitamines', ijsjes ‘rijk aan vitamine c’ of energy drinks ‘met B-vitamines': De voedingsindustrie mag – als het aan het Europees parlement ligt - junkfood blijven promoten met gezond ogende vitamineclaims. Als de Europees commissaris voor gezondheid Vytenis Andriukaitis de resolutie van het Europees parlement opvolgt dan kan de junkfoodlobby haar champagnekurken laten knallen. De lucratieve toevoeging van vitamines aan junkfood om ze te promoten als zogenaamd gezond, kan doorgaan. Maar de oplossing van de obesitascrises is hiermee weer een stap verder uit zicht.

De dagelijkse misleiding van consumenten met gezondheids- en voedingsclaims op junkfood moet stoppen. Daarvoor kunnen eenvoudig de bestaande voedingsprofielen van de World Health Organization (WHO) worden overgenomen. foodwatch wil dat alleen producenten die volgens de WHO-criteria een gezond product maken, de consumptie van hun product zouden mogen stimuleren met behulp van een gezondheids- of voedingsclaims. Onze petitie hierover is binnen één week door meer dan 50.000 bezorgde consumenten getekend."


Achtergrond

Al in 2009 zou de EU zogeheten voedingsprofielen met minimumeisen aan voeding vaststellen: producten die te veel vet, zout of suiker bevatten, zouden daarna geen gezondheids-, mineralen- of vitamineclaim meer op de verpakking mogen zetten. Deze voedingsprofielen zijn al zeven jaar te laat. Het Europees Parlement heeft nu vandaag een resolutie aangenomen die de Europese Commissie oproept om deze voedingsprofielen definitief te schrappen. Daarmee kunnen fabrikanten van junkfood hun producten blijven promoten als zogenaamd gezond met een grote vitamineclaim op de verpakking. De resolutie van het Parlement is niet bindend, maar een oproep aan de Europese Commissie.

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dan kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
 

Reacties: (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Arie schreef:

    Heb zojuist het boek “Slik je dat?, wat je niet mag weten over je eten” van Joanne Blythman gelezen.
    Een zeer verhelderend boek over wat er allemaal met voedsel wordt uitgespookt. Het wordt met chemische trucs bewerkt om de kleur en structuur op hetzelfde peil te houden en de houdbaarheid heel ver op te rekken. Je leest een etiket nu heel anders.