GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini krijgt de steun van de commisies Economische Zaken en Burgerlijke Vrijheden voor haar plan om witwassen en belastingontduiking aan te pakken. Alle politieke groepen, van links tot rechts, steunen het plan van Sargentini om een publiek register van uiteindelijke begunstigden van bedrijven op te zetten. “Een belangrijke stap in de strijd tegen het gebruik van schimmige bedrijfsstructuren, waarachter belastingontduikers en criminelen zich kunnen verschuilen”, aldus Sargentini.
Zwart geld dat verdiend wordt met corruptie, fraude, drugshandel en andere criminele activiteiten wordt vaak witgewassen door gebruik te maken van ingewikkelde bedrijfsstructuren en brievenbusfirma’s. Grote bedrijven die belasting ontduiken, maken ook gebruik van deze ondoorzichtige structuren om de fiscus om de tuin te leiden. Een register van uiteindelijke begunstigden bevat gegevens van de natuurlijke persoon die uiteindelijk de touwtjes in handen heeft of profiteert van de inkomsten. Bedrijfsstructuren worden dus blootgelegd: welke eigenaar verschuilt zich achter een bedrijf, of hoe is de piramide van bedrijven opgebouwd.
Sargentini: “De informatie in het register zal openbaar zijn. Een publiek register heeft namelijk een groot zelfreinigend vermogen. Meer ogen zorgen voor meer druk op bedrijven om hun zaakjes op orde te hebben. Daarnaast is de rol van NGO’s en onderzoeksjournalisten van groot belang. Het onderzoek dat zij kunnen doen aan de hand van de gegevens in het register, zal criminele activiteiten aan het licht brengen die anders onopgemerkt zullen blijven.”
GroenLinks heeft gegevensbescherming en privacy hoog in het vaandel staan. Sargentini heeft in de onderhandelingen in het Europarlement duidelijk gemaakt dat er niet meer gegevens in het register moeten staan dan dat er strikt noodzakelijk zijn om de uiteindelijke begunstigde te identificeren.
“Ook voor ontwikkelingslanden is de uitkomst van de stemming vandaag goed nieuws”, vervolgt Sargentini. “Afrikaanse overheden lopen via illegale geldstromen, bijvoorbeeld door belastingontduiking door grote multinationals, ongeveer twee keer zoveel mis als dat er per jaar aan officiële ontwikkelingsgelden binnenkomt.”
Vreemd genoeg pleit de Nederlandse regering in de persoon van minister Jeroen Dijsselbloem tegen een publiek register, terwijl Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk wel positief zijn. “Als Nederland serieus werk wil maken van het bestrijden van belastingontduiking via brievenbusmaatschappijen, dan kan het niet anders dan instemmen met een publiek register”, concludeert Sargentini.