• Service
  • Over ons
  • Leden
  • Vacatures
  • Contact
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Kort nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Economie
  • Vakantie
  • Corona
  • Kantelpunten
  • Zoek
  • Menu Menu

Oergraan ‘emmertarwe’ terug bij de bakker

20 februari 2014|doorredactie|inlokale economie, voeding

emmertarweVoor het eerst sinds ruwweg 2000 jaar wordt er in Nederland weer een brood gebakken van 100% emmertarwe. Emmertarwe onderscheidt zich van modern graan door zijn unieke smaak; een lichtzoete nootachtige smaak. Daarnaast is het uiterst arm aan gluten en door de harde kaf zijn bij de verbouwing weinig risico’s op ziektes en zijn bestrijdingsmiddelen dus overbodig. Het verdwijnen van emmertarwe is een voorbeeld van ons huidige beeld over brood. “Wat eens een gezond voedingsmiddel was, is nu niets anders geworden dan een drager van grote hoeveelheden beleg” aldus bakker Karel Goudsblom. Gezond brood van echt graan is brood van emmertarwe.

Karel Goudsblom van ‘Mama de Bakkerij’ uit Zwanenburg, boer Pieter Bijlsma uit Nieuw Vennep en ‘Korenmolen de Zandhaas’ uit Santpoort hebben de handen in één geslagen om het oergraan emmertarwe weer terug in ons dieet te brengen. Pieter Bijlsma is in 2012 begonnen met een proefveld ondersteund door de Stichting Bio Divers. De eerste veelbelovende oogst werd gebruikt als zaaigoed om de 2013 oogst uit te kunnen breiden. Nu is er zo’n 5000 kilo geoogst. Pieter Bijlsma:  “Emmergraan heeft een te lage opbrengst om voor veel boeren commercieel aantrekkelijk te zijn en is moeilijker om machinaal te dorsen dan de nieuwe tarwerassen.” Regulier tarwe levert zo’n 10.000 kilo per hectare op, emmertarwe maximaal 2500 kilo. “Het echte voordeel echter naast de aanzienlijke vermindering van gewasbescherming, is echter de smaak van dit oergraan.” Echt graan vraagt ook een echte molen, de molenaar van de Zandhaas maalt met een molensteen de harde korrels emmer tot bloem, lemairemeel en volkorenmeel.

Al dit meel gaat naar ‘Mama de Bakkerij’, waar het wordt omgevormd tot brood. Vanzelfsprekend zonder enige toevoegingen of broodverbeteraars. Daarnaast wordt het brood ouderwets koud gerezen met zuurdesem van hoofdbakker Karel. Sommige bronnen beweren dat je van emmertarwe geen brood kan bakken, dat komt door de misvatting dat je met een laag gluten gehalte niet kan rijzen. Dat kan, maar je moet het met geduld doen. Hoe rustiger deeg rijst hoe meer smaak er ontstaat tijdens het rijzen. Hoe warmer het rijzen hoe sneller het deeg omhoog komt; veel lucht, weinig smaak. Je deeg koud laten rijzen kost echter veel meer tijd. Emmertarwe levert dan een heerlijk gezond en compact brood. Brood van 100% emmertarwe is licht notig, vochtig en voedzaam. Of zoals Karel het brengt: “Gezond brood met smaak, brood waar je op moet kauwen.”

Geschiedenis

speedcomfort radiatorventilator

Zo’n 12000 jaar geleden begon de mensheid met de verbouwing van tarwe. Uit een kruising van ons eerste graan Eenkoorn en Wilde Emmer ontstond Emmertarwe. Met dit graan leerden de oude Egyptenaren hoe je op grote schaal kon produceren en een groeiende bevolking gevoed kon worden. De grootsheid van de Egyptische beschaving geeft al aan dat emmertarwe uiterst voedzaam is. Emmertarwe werd meegegeven aan overleden hoogwaardigheidsbekleders en er zijn dan ook vele resten gevonden in koningsgraven. Uit verdere kruisingen met emmertarwe ontstond vervolgens spelt, durum en kamut. Nog vele kruisingen en veredelingen zorgden ervoor dat aminozuren en caroteen uit graan verdwenen en de gluten toenamen. Met als eindresultaat de huidige gewone tarwe.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
Goed dat je Duurzaamnieuws leest. Hier vind je breed inzicht in actuele ontwikkelingen rond duurzaamheid, klimaat en veiligheid. Dat bieden we onafhankelijk, zonder subsidies, overheidssteun of rijke aandeelhouders, maar vooral met hulp van bijdragen van onze lezers. We willen zo lang mogelijk onze informatie gratis aanbieden en voor iedereen toegankelijk houden, omdat het zo belangrijk is dat iedereen meedoet aan de omslag naar duurzaamheid en daar goed en eerlijk over geïnformeerd is.

Dit is een belangrijke tijd, waarin we de richting van de toekomst bepalen. Krijgen we klimaatverandering en de pandemie onder controle? Kunnen we onze veiligheid in stand houden? Nemen we de juiste maatregelen, ook voor een eerlijker samenleving? Als je kunt, is dit een mooi moment om ons te helpen. Steun ons als lid of donateur. Dank je wel.

Hier kun je lid worden.
En hier kun je doneren.



Wil je ons liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief.

Alvast bedankt - en blijf veilig en gezond!
Team Duurzaamnieuws

Nieuws

  • NBIM dwingt bedrijven duurzamer te worden Grootste investeerder NBIM dwingt bedrijven duurzamer te worden4 februari 2023 - 09:26
  • betuwewind Wind en zonne-energie houden steenkool tegen3 februari 2023 - 17:18
  • shell protest Shell boekt ‘obscene’ oorlogswinst2 februari 2023 - 11:18
  • deltaplan circulaire economie statiegeld op spijkerbroekNederland haalt circulaire doelen niet31 januari 2023 - 18:37
  • ai klimaatvoorspelling AI klimaatvoorspelling ziet snellere opwarming voorbij 1,5 graad31 januari 2023 - 14:31

Inzicht

  • vegetarisch eten Is vegetarisch eten ook biologisch of duurzaam?2 februari 2023 - 19:52
  • lange covid Long Covid kan groter probleem worden dan golven van infecties28 januari 2023 - 08:00
  • stemwijzer kieswijzerStemwijzers voor de provinciale staten verkiezingen 202327 januari 2023 - 09:44

Opinie

  • Een sprong in de tijd9 november 2022 - 09:16
  • vertrouwen Vertrouwen, waarin dan?25 oktober 2022 - 19:09
  • energierekening Energierekening maakt alleen duidelijk dat we knettergek zijn16 oktober 2022 - 15:15

Advertentie kleintjes

alles voor isolatie

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Aardbei anders: meet er de luchtkwaliteit meeEuroparlement wil openbare lijst brievenbusfirma’s, Dijsselbloem niet
Scroll naar bovenzijde

AVG Toestemmingen

Bij duurzaamnieuws.nl nemen wij uw recht op privacy serieus. Wij plaatsen enkele cookies die nodig zijn om onze website optimaal te laten functioneren. Onderstaand ziet u welke verplichte en optionele toestemmingen u ons verleent om uw persoongegevens te verwerken op deze website. Als u deze toestemmingen wilt intrekken klikt u op 'Vergeet mij' onderaan deze pagina.

Privacy verklaring | Sluiten
Instellingen