Een meerderheid van de EU lidstaten zou een voorstel voor het instellen van een Europese openbare aanklager steunen, omdat ze geen bezwaar hebben ingediend voor het verstrijken van de deadline.
De parlementen van de Europese lidstaten hadden tot maandag 28 oktober middernacht om eventuele bezwaren in te dienen tegen het optuigen van een EU – brede officier van justitie die belast wordt met het onderzoeken van fraude met EU-fondsen.
Er zijn minimaal negen lidstaten nodig om het voorstel aan te nemen. Door niet voor maandag te reageren hebben nu feitelijk 17 landen hun ‘steun’ gegeven aan het voorstel. 11 landen tekenden wel bezwaar aan: Cyprus , de Tsjechische Republiek , Frankrijk , Hongarije , Ierland , Malta , Nederland , Roemenië , Slovenië , Zweden en het Verenigd Koninkrijk.
Het voorstel is omstreden: tegenstanders zeggen dat wanneer de Europese aanklager eenmaal in het leven is geroepen, de taken makkelijk kunnen worden uitgebreid en er feitelijk een gemeenschappelijke Europese rechtbank ontstaat.
Bovendien zou het systeem van wetgeving bij voorbaat uitgaan van de schuld van de verdachte, die zijn onschuld moet aantonen, zoals in de Amerikaanse rechtspraak het geval is.
Het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Denemarken hebben al aangegeven dat ze hoe dan ook niet aan de uitvoering zullen meewerken, ongeacht de uitkomst van de stemming.