like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Wie niet tegen is, is voor een Europese aanklager

Van: op 30 oktober 2013

Een meerderheid van de EU lidstaten zou een voorstel voor het instellen van een Europese openbare aanklager steunen, omdat ze geen bezwaar hebben ingediend voor het verstrijken van de deadline.

De parlementen van de Europese lidstaten hadden tot maandag 28 oktober middernacht om eventuele bezwaren in te dienen tegen het optuigen van een EU - brede officier van justitie die belast wordt met het onderzoeken van fraude met EU-fondsen.

Fairphone 3_Staring lady

Er zijn minimaal negen lidstaten nodig om het voorstel aan te nemen. Door niet voor maandag te reageren hebben nu feitelijk 17 landen hun ‘steun’ gegeven aan het voorstel.  11 landen tekenden wel bezwaar aan: Cyprus , de Tsjechische Republiek , Frankrijk , Hongarije , Ierland , Malta ,  Nederland , Roemenië , Slovenië , Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Het voorstel is omstreden: tegenstanders zeggen dat wanneer de Europese aanklager eenmaal in het leven is geroepen, de taken makkelijk kunnen worden uitgebreid en er feitelijk een gemeenschappelijke Europese rechtbank ontstaat.

Bovendien zou het systeem van wetgeving bij voorbaat uitgaan van de schuld van de verdachte, die zijn onschuld moet aantonen, zoals in de Amerikaanse rechtspraak het geval is.

Het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Denemarken hebben al aangegeven dat ze hoe dan ook niet aan de uitvoering zullen meewerken, ongeacht de uitkomst van de stemming.

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Europa, Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws